Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Halálra égett 19 antilop Csehországban

2005.10.21. 11:19
A pilzeni állatkert istállója ismeretlen okok miatt gyulladt ki, a tüzet gyorsan eloltották, de 15 felnőtt és négy fiatal indiai antilopot nem tudtak megmenteni.

Egy egész antilopnyáj meghalt abban a tűzben, amely péntekre virradóra ütött ki a pilzeni állatkertben, Prágától mintegy 70 kilométerre nyugatra.


Az indiai antilop (Antilope cervicapra)

Csehország legnagyobb ilyen nyája 15 felnőtt és négy fiatal indiai antilopból (Antilope cervicapra) állt. Az állatállományban esett kár értéke kétszázezer korona (1,7 millió forint), az istállóban esett kár fele ennyi, adta hírül a CeskeNoviny angol nyelvű cseh lap.

Az állatok a fedett és fűtött karámban voltak, amikor éjfél után tűz ütött ki az épületben. Bár a tűzoltókat gyorsan riasztották, mire azok a helyszínre értek, az egész épület már lángokban állt, és az antilopokat nem lehetett megmenteni.

A tűz oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltók szerint a legvalószínűbb az, hogy valahol meghibásodott a villanyvezeték, amitől meggyulladhatott a karámban lévő szalma és a széna.

Megszakadt a vérvonal

A pilzeni állatkert indiai antilopnyáját 1978 óta nevelték, a mostani tűz után csak 5-6 fekete antilop maradt meg.

"Nagyon szomorú, ami történt, mert elvesztettük a tenyésztésre használt állományt, csak nőstények maradtak" - nyilatkozta Martin Vobruba, az állatkert szóvivője.

Az állatkertben már 2004 karácsonya előtt is volt egy hasonlóan nagy tűzeset. Akkor is komoly anyagi károk keletkezett, de az állatokat sikerült időben kimenekíteni a tűzből.