Ágnes
-1 °C
2 °C

A Mazsihisz már készül a járványra

2005.10.26. 07:12
Sírhelyek elkülönítésével, a kóserszabályok fokozottabb betartásával és egy riadólánncal készülnek a zsidó hitközségek a madárinfluenza-járványra, értesült a Magyar Nemzet szerdán. A keresztény egyházak még nem léptek.

Legalább 300 sírhely elkülönítésére szólította fel Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a Kozma utcai zsidó temetőt egy esetleges járvány esetére, írja a Magyar Nemzet szerdai száma, amely a zsidó hitközség egy, a lap birtokába került dokumentumra hivatkozik.

Bár Zoltai kizárólag a járvány szót használja, vélhetően a madárinfluenza-járványról van szó. A Mazsihisz riadólánc működtetését is tervezi, amihez november 10-ig a hitközségeknek összesíteniük kell a szervezeti dolgozók és a hitéleti segítők adataiat.

Az utasítás felszólít arra is, hogy a Mazsihisz intézményei - egy járvány esetében - raktározzanak száraz élelmiszert és ivóvizet, a hittestvérek pedig fokozottabban tartsák be a higiéniai és a kóserszabályokat.

A dokumentum felszólítja a szervezeteket, hitközségeket arra is, hogy, ha járvány jeleit vélik felfedezni, azonnal jelentsék azt a Mazsihisz vezetésének, ami elrendeli az intézmény bezárását és fertőtlenítését. Az ehhez szükséges eszközöket már most be kell szereznie a hitközségeknek.

A keresztények még nem léptek

"Felkérem a Chevra Kaddisát [a temetéssel foglalkozó egyletet], hogy egy esetleges járvány kibontakozása esetén azon hittestvéreink részére, akik ezt igénylik, a járvány áldozatainak a zsidó vallás szerint történő eltemetése céljára különítsen el a Kozma utcai központi temető 17/G parcellájában legalább 300 sírhelyet" - idézi a Magyar Nemzet a járványtervet.

A lap megjegyzi, hogy bár a dokumentum állami rendelkezésekre, felkérésekre hivatkozik, a római katolikus, illetve a református egyház nem tud arról, hogy hozzájuk is érkezett volna hivatalos megkeresés a madárinfluenzával kapcsolatban, ezért ők eddig semmilyen óvintézkedésről nem rendelkeztek.

Arról a lap nem ír, hogy a Mazsihisz nem az október 14-én nyilvánosságra hozott vészforgatókönyv alapján cselekedett-e.