Valér
-1 °C
0 °C

Több drog terem Mexikóban, mint kukorica

2007.10.30. 17:44
A közép-amerikai ország földjének egyharmadán vagy mákot, vagy marihuánát termesztenek, mert ezek a növények drágábban adhatók el, állapította meg egy felmérés.

A mezőgazdaságilag művelt földterület egyharmada kábítószernövények termesztésére szolgál Mexikóban, ami azt jelenti, hogy nagyobb területet fordítanak erre a közép-amerikai országban, mint kukoricatermesztésre - holott közismerten a kukorica számít az ország nemzeti eledelének.

Az Excelsior című lap hétfői számában idézte a mexikói mezőgazdasági intézmény tanulmányát, amely szerint az ország 31 millió hektárnyi mezőgazdasági művelés alatt álló területéből a drogültetvények 9 millió hektárt, a kukoricaföldek 8,2 millió hektárt foglalnak el.

A kábítószerek népszerűségét egyszerű ok magyarázza: a marihuána- vagy ópiumtermelőknek fizetett ár tizenhatszorosa annak, amit az ország legdrágább más mezőgazdasági terményeiért, a vaníliáért, illetve a manduláért fizetnek a vevők.

A drogkartellek emellett sok parasztot rá is kényszerítenek kábítószernövény termesztésére. Ennek fejében a termelőknek akár 400 ezer pesót (kb. 6 millió forintot) is fizetnek hektáronként, míg egy kukoricatermesztő hektáronként legfeljebb 12 ezer pesót kap terményéért, olvasható a San Nicolas de Hidalgo egyetem tanulmányában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!