Sára, Márió
2 °C
6 °C

Négy évig tevékenykedett az álnagykövet Zágrábban

2003.11.05. 16:11
Négy évig szerepelhetett egy szélhámos Bissau-Guinea nagyköveteként Zágrábban, noha a két állam között nincsenek is diplomáciai kapcsolatok. A férfi vízumokat adott ki, házat bérelt, korábban gyémántcsempészettel foglalkozott.
A most 58 éves férfi, aki jelenleg a Dediderio Ostrogon da Costa nevet használja, hamis megbízólevelet adott át a horvát külügyminisztériumnak, és hamis volt diplomata-útlevele is.

Házat bérelt, vízumot adott

Házat is bérelt a horvát fővárosban a "nagykövetség" számára, és Bissau-Guineába szóló vízumokat is kiállított.

Az álnagykövet azon bukott le, hogy horvát állampolgárságért folyamodott az illetékes hatóságokhoz. A diplomatától meglehetősen szokatlan kérés gyanút ébresztett a horvát hatóságokban, ezért kezdtek el nyomozni a férfi után.

Gyémántcsempész is volt

Az Interpol szerint gyémántcsempészet miatt már régóta körözik a nevét gyakran változtató férfit Ausztriában - jelentette a német dpa hírügynökség.

Nem tűnt fel a diplomáciai kapscolat hiánya

Az egyelőre nem derül ki, miért nem tűnt fel senkinek a horvát külügyminisztériumban, hogy a nyugat-afrikai országgal nincsenek is diplomáciai kapcsolatai Zágrábnak.

Az sem világos, milyen előnyökre tett szert hamis státusával az egyelőre rejtélyes kilétű szélhámos. Nem ismeretes, miből fedezte a "nagykövetség" fenntartási költségeit.

Vele együtt őrizetbe vette egyébként a horvát rendőrség a "nagykövetség" további öt "diplomatáját" is.