Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nőt választottak kormányzónak a Pitcairn-szigeteken

2004.11.08. 13:18
Ideiglenesen nő kormányozza majd a csendes-óceáni koronagyarmatot, miután a kormányzót és több vezető tisztséget betöltő férfit nemi erőszak miatt több évre elítéltek.
Nőt választott első emberéül a Pitcairn-szigetek kormányzótanácsa, miután az előző kormányzót, Steve Christiant három évre ítélték el nemi erőszak miatt.

A brit koronagyarmatot 214 éves története során először vezeti nő, igaz csak ideiglenesen, december 15-én a 47 pitcairni lakos választja meg az új kormányzót.

A néhány szigetből álló miniállam férfilakosságának jó részét - így vezetőit is - október végén ítélte el egy a szigetre kiutazó brit bíróság, miután bebizonyosodott, hogy kislányokkal szemben követtek el nemi erőszakot.

A pitcairniek szerint a kiskorú lányokkal folytatott viszony a sziget kultúrájának szerves része.

A Bounty lázadói

Az ügyben végül kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetésre négy vádlottat ítéltek, két másik pitcairnit közhasznú munkára köteleztek. Az eddigi kormányzót ráadásul negyven évre a közügyektől is eltiltották.

Az új kormányzó, Brenda Christian a most elítélt kormányzó nővére, korábban a rendőrfőnöki posztot töltötte be.

A Pitcairn-szigetek Új-Zland és Peru között található a Csendes-óceánon. A törpeszigetet a XVIII. század végén a Bounty lázadói népesítették be. Azt, hogy a sziget továbbra is brit fennhatóság alatt áll, idén állapította meg egy bíróság.