Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem kell küzdeniük az agyhalott ír nő életéért az orvosoknak

2005.11.10. 19:56
Ha a 31 éves Eileen Dorannek leállna a szíve orvosainak nem kell újraélesztésével küszködniük, mivel az agyhalott betegnek nem válik előnyére, hogy életben tartják, döntött család véleményével ellentétben a brit legfelsőbb bíróság.

Nem kell többé életben tartania a liverpooli neurológiai Walton-központ orvosainak azt a 31 éves, súlyos agykárosodást okozó betegségben szenvedő ír nőt, akinek szülei a klinika orvosaival szemben azt állítják, lányuk nem agyhalott és reagál a külvilágra, írja a BBC.

Egy csütörtökön született bírósági döntés értelmében, ha Eileen Doran fertőzést kap, leáll a szíve, a kórháznak nem kell antibiotikumokkal, újraélesztéssel, művi beavatkozással életben tartani, mivel ez a páciens számára "sem járna előnyökkel". A brit legfelsőbb bíróság másodszorra hozta meg jogerős döntését, mivel az első fokon született verdikt ellen a szülők fellebbeztek.

Doran, akárcsak két évvel ezelőtt 17 évesen elhunyt öccse egy ritka, mitokondriális sejtkárosodást okozó idegrendszeri betegségben szenved, aminek következtében fellépett nála az agyhalál állapota, ezt a szakértők bíróság előtt is igazolták. Az orvosok szerint a halál az egyetlen kiút Doran jelenlegi állapotából.

A páciens érdeke

Az ír szülők azonban éppen emiatt fellebbeztek korábban, mert szerintük lányuk reagált a külvilágra, az apa szerint például nyitogatta a szemét, ha ő jelen volt és kérte rá. A szakértők viszont öntudatlan reflexmozgásokkal magyarázták a jelenséget.

A bíró az ítélet indoklásában kitért arra is, hogy aki Doran meggyógyulásában hisz, annak szembesülnie kell azzal is, hogy "rajta már csak a csoda segíthetne". "Én inkább a páciens, mintsem a család érdekeire helyezem a hangsúlyt" - érvelt James Duke Coleridge, a brit legfelsőbb bíróság családi ügyekre szakosodott törvényszéki bírája, aki szerint így biztosítva van számára a méltó halál.

Nagy-Britanniában nem engedélyezik a kegyes halál aktív, a páciens kérésére történő változatát. (Doran esetében passzív eutanáziáról van szó.) 2002-ben egy gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő, magatehetetlen brit asszony kérését utasították vissza a brit, majd az európai uniós bíróságok. Diane Pretty a férjére bízta volna, hogy elaltassa, végül az elutasító bírósági döntés után nem sokkal elhunyt.