Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elkerülte a börtönt a liliomtipró tanárnő

2004.11.10. 15:55
Három évre felfüggesztette egy 15 éves diákjával szexuális viszonyt folytató 37 éves tanárnő letöltendő börtönbüntetését egy ausztrál bíróság, az indoklás szerint azért, mert a bűnbánó nő nem igazán tekinthető szexuális bűnözőnek. Az ausztrál civil szervezetek tiltakoznak.
Nem kellett börtönbe vonulnia annak a 37 éves ausztrál tanárnőnek, akit az ausztrál bíróság bűnösnek talált fiatalkorúval folytatott szexuális viszony miatt.

A házas, egygyermekes Ellis Karenről még tavaly derült ki, hogy egyik tizenöt éves tanítványával viszonyt folytat. A tanárnő és a diák (Benjamin Dunbar) többször csókolóztak az iskola udvarán, iskola után pedig a tanár házában szeretkeztek is.

A hathetes kapcsolatnak a fiú édesanyja vetett végett, amikor leleplezte a párt.

Kivételes körülmények

A szerdai ítélethirdetésen a nő férjén kívül az áldozat, egykori diákja is megjelent. A bíró végül a 22 hónapos börtönbüntetést három év felfüggesztettre enyhítette, az indoklás szerint az eset kivételes körülményei miatt a nő nem tekinthető szexuális bűnözőnek.

A bíró az ítélethirdetéskor elmondta, a mély "erkölcsi megbánást" tanúsító tanárnő súlyosan áthágta a foglalkozásából következő kötelességeket, úgy mint a gyermekek iránti felelősség, mégsem nevezhető szexuális bűnözőnek, és soha többet nem vállalhat tanári munkát, nevét pedig egész Ausztrália megismerhette.

Az esetről beszámoló Australian szerint a bíró hangsúlyozta, hogy a tanárnő esete több szempontból is különbözik attól a nyolcvanas években megtörtént esettől, amikor egy teniszedző került bíróság elé, aki egy 14 éves lánnyal folytatott viszonyt, amiért két év börtönbüntetésre ítélték. A két ügy ugyanis összekapcsolódott az ausztrál sajtóban. A teniszedző nem tanúsított megbánást, és mindvégig tagadta tettét, ellentétben a tanárnővel.

A börtön fájna a fiúnak

A tanár áldozata, a ma már 16 éves fiú a bíróságnak elmondta, nem okozott neki fájdalmat a nálánál idősebb nővel folytatott kapcsolat. "Volt már Karen előtt is szexuális kapcsolatom, az életemre tehát ez nem volt befolyásossal" - mondta a fiatalember, aki hangsúlyozta, az már annál rosszabbul esne neki, ha a tanárnő börtönbe kerülne. A Herald Sun a fiú egyik barátjától úgy tudja, Dunbar még mindig mérges anyjára, amiért az egész ügyet jelentette a rendőrségen.

Az ítélet ellen tiltakoznak ausztrál emberi jogi, és az áldozatok jogait védő szervezetek, érvelésük szerint ilyen ügyekben nem tehető különbség férfiak és nők között.