Géza
-11 °C
-4 °C

Nem akarnak tűzharcot a rókákkal

2007.11.12. 21:26
Mégsem lövik ki a csurgói rókákat, miután a vadásztársaság úgy döntött, hogy nem vállalja a lövöldözést a városban. Csurgón annyira elszaporodtak az állatok, hogy már szinte mindenhol lehet találkozni velük. Van olyan hely, ahol egyszerre 6-8 rókát láttak az udvaron keresztülsétálni.

A szakemberek egyelőre tehetetlenek a baromfiudvarokat megdézsmáló ragadozókkal szemben, mert a kihelyezett csapdákkal csak macskát sikerült fogniuk.

Az állatok a jelek szerint szaporodnak, egyre nagyobb a pusztítás, 10-15 baromfit is megdézsmáltak már egyszerre - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Tamásné jegyző.

A szakemberek szerint azért látni sok rókát Csurgón, mert valahol a városban építettek fészket maguknak.

Amikor több rókát láttak a helyiek, akkor valószínűleg egy családot vettek észre. Nem valószínű, hogy egy róka több másikat ideengedne. Ezek az állatok, ha megfelelő élőhelyet, territóriumot foglalnak, azt meg is próbálják megvédeni. Az embereknek nem kell tőlük félni - mondta Toldi Miklós természetvédelmi szakértő.

A rókák a közeli erdőkből merészkedtek egyre közelebb a lakott területekhez és egyelőre úgy néz ki, hogy túljárnak azoknak az eszén, akik be akarják őket fogni.