Gusztáv
-4 °C
1 °C

Betiltja a dohányt Bhután

2004.11.15. 14:30
Súlyos büntetéssel nézhet szembe az a bhutáni kereskedő, aki december 15-e után dohányterméket próbál meg eladni, mivel egy kormányzati rendeletnek köszönhetően szerdától az ország egész területén tilos lesz árulni a cigarettát.
A világon elsőként Bhutánban teljesen betiltják a dohánytermékek forgalmazását. A himalájai királyságban szerdától életbe lépő rendelet szerint a boltokban, hotelekben, éttermekben és bárokban tilos dohánytermékeket árusítani, az addig eladatlan készleteken december 17-ig túl kell adni.

A dohánytilalom nem érinti az országba látogató turistákat, diplomatákat vagy azokat a külföldieket, akik valamilyen szervezetnek dolgoznak, de ők sem adhatnak el dohányterméket.

"Tiszta környezetet és jó egészséget akarunk" - jelentette ki a bhutáni miniszterelnök, Jigme Thinley.

Súlyos büntetés

A bhutániakat valószínűleg nem éri váratlanul a rendelet, miután az ország húsz kerületéből már 18-ban életbe lépett a rendelkezés, az utolsó két hely, ahol még füstölni lehetett Thimphu és Samdrup Jongkhar kerületek.

A kereskedelmi miniszter szigorú büntetéseket helyezett kilátásba a tiltó rendeletet megszegők ellen: akit dohánytermékek eladásán kapnak 210 dollár büntetést köteles fizetni, ráadásul engedélyét is bevonják.

Az ügyben a kormány részéről további szigorítások várhatók. A külföldről személyes fogyasztásra behozott dohánytermékekre 100 százalékos vámot vetnek ki. A hírre a fővárosban azonnal duplájára nőtt az indiai importcigaretta ára.