Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Tömeges baleset a luxushajón

2003.11.15. 21:35
Tizenketten meghaltak, harmincketten megsérültek, amikor leszakadt a világ legnagyobb óceánjárójára vezető híd. Az áldozatok legtöbbje gyerek.
Fotó: EPA
Tizenhatra emelkedett a saint-nazaire-i hajóépítő üzem szárazdokkjában átadásra váró Queen Mary 2 óceánjárón történt katasztrófa halálos áldozatainak száma - jelentették be vasárnap Párizsban.

A világ legnagyobb luxushajójának építésében részt vállaló francia Alstom cég képviselője arról tájékoztatott, hogy az atlanti-parti kikötőben előző nap bekövetkezett baleset 30 sérültjét ápolják továbbra is kórházban; egy személy életveszélyes, hét további súlyos állapotban van. A sérültek többsége gyermek.

A szerencsétlenség a franciaországi Saint Nazaire Chantiers de l'Atlantique nevű dokkjában történt. Abban a hatalmas hajógyárban, ahol a franciák a nukleáris tengeralattjáróikat is építették. A baleset előtt négy nappal ért véget az óceánjáró második tengeri próbaútja.

A Queen Mary 2-n, a világ legnagyobb óceánjáró luxushajóján jelenleg az utolsó simításokat végzik, és a tervek szerint jövő januárban keresztelnék meg Southamptonban. A szertartáson Erzsébet királynő is megjelenik majd.

Csillagvizsgáló és könyvtár

Queen Mary 2
A világ legnagyobb vízi járműve január 12-én indul első útjára. Az avatás helyszínéről a floridai Fort Lauderdale-be utazhatnak vele a hosszú, unalmas, de drága utakat kedvelők.

A 800 millió dollárból épült, 150 ezer tonnás hajó 2620 utast, továbbá 1253 fős személyzetet képes szállítani. A röviden QM2 néven emlegetett hajó nevezetessége még, hogy található rajta csillagvizsgáló, 22 darab lift, az utasok pedig a világ legnagyobb úszó könyvtárából válogathatnak maguknak olvasnivalót.