Auguszta
-4 °C
2 °C

A nagy iraki műkincslopás vezeti az FBI listáját

2005.11.16. 18:40
A tíz legnagyobb műkincslopási esetről tett közzé tájékoztató listát internetes honlapján szerdán az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a nyilvánosság segítségét kérve a bűncselekmények felderítéséhez.

A tízes lista élén az iraki műkincsek 2003 tavaszi széthordása áll. A bagdadi múzeumokból kirámolt, régészeti lelőhelyekről elorzott műkincsekből még mindig hiányzik 7-10 ezer darab, köztük Entemena sumér király dioritból faragott szobra.


Az FBI illusztrációja

A honlapon szerepel Edvard Munch két alkotása, a nevét viselő oslói múzeumból tavaly augusztusban ellopott világhírű Sikoly és a Madonna.

A bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból 1990-ben egyebek között egy Vermeer-festményt, három Rembrandt-képet és egy Monet-alkotást loptak el. A reneszánsz mester, Benevenuto Cellini arany-elefántcsont Sótartóját 2003-ban a bécsi Kunsthistorisches Múzeumból vitték el betörők.

Az amszterdami Vincent Van Gogh Múzeumból 2002-ben két Van Gogh-festmény tűnt el. Leonardo da Vinci Orsós Madonnáját a skóciai Drumlanrig kastélyból rabolták el 2003-ban.

Tanultak az iraki műkincslopásokból

A listán szerepel egy Caravaggio-kép, Cezanne egy tájképe Auvers-sur-Oise városkáról, amelyet az oxfordi Ashmolean múzeumból akasztottak le 1999-ben ismeretlen tettesek, valamint egy hárommillió dollárt érő Stradivari-hegedű, amelyet egy New York-i lakásban ját betörők néztek trombitának 1995-ben.

A honlap felsorolja a Svéd Nemzeti Múzeumból 2000-ben ellopott, de idén megtalált két Renoir- és egy Rembrandt-alkotást is.

A listát a műkincsekkel elkövetett bűnözés elleni harcra tavaly ősszel létrehozott új FBI-részleg állította össze. Megalakításának első számú oka az iraki rezsim megdöntése utáni káoszban az iraki műkincseket ért súlyos csapás volt.

Az FBI a világon évente ellopott műkincsek értékét hatmilliárd dollárra becsüli.