Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Rekordot akartak felállítani a szerencsétlenül járt barlangászok

2002.11.18. 17:11
Vízbefúlás, illetve mellkasi-hasi nyomástól bekövetkezett fulladás okozta a romániai Izverna-barlangban szerencsétlenül járt két magyar barlangász halálát. Ezt közölte hétfőn az MTI bukaresti irodájával a drobeta-turnu severin-i megyei kórház törvényszéki orvostani részlegének illetékese.
Ellenálló barlangok

A boncolási jegyzőkönyv szerint a 41 éves barlangász halálát vízbefúlás okozta, 37 éves társa pedig a mellkasi-hasi üregre nehezedett nyomás következtében fulladt meg. A román napilapok hétfőn számoltak be a magyar barlangászok izvernai tragédiájáról. "A romániai barlangok ellenállnak a rekordoknak" cím alatt a Cotidianul például azt írta, hogy a szerencsétlenül járt magyar barlangi könnyűbúvárok román barlangász társaikkal együtt újabb merülési rekordot akartak felállítani. A lap szerint a két magyar búvár a barlang bejáratától mintegy hatszáz méterre, negyven méteres mélységben, egy viszonylag könnyen bejárható járatszakaszban lelte halálát.

Fekete szifon

A Ziua a barlang veszélyeit ismertette. Ezek között említette a mostani tragédiába torkollott expedíció célpontját, az úgynevezett "fekete szifont", amelynek tudományos felderítése 1982-ben kezdődött el, de a barlangi búvárok a vízzel telt üregben eddig csak 48 méterre tudtak leereszkedni. Az újság ismerteti azt a legendát is, amely szerint ez a barlang rejti "Mária Terézia ezüstkincsét", s hogy a "fekete szifon" előtt már megtorpant számos tapasztalt román és külföldi, például svájci és angol barlangász is.

Szerencsétlen véletlenek

Szabó Jenő, a román barlangász szövetség búvár szakosztályának vezetője a két magyarországi barlangász tragédiájával kapcsolatban hangsúlyozta: a balesetnek nem a tudás- vagy tapasztalathiány, hanem "több szerencsétlen véletlen körülmény egybeesése lehetett az oka". Mint mondta, a román szakértőkkel történt konzultáció után az derült ki, hogy ha a két magyar barlangászt fél méterre követte, vagy megelőzte volna valaki, akkor sem lehetett volna megelőzni azt, hogy valamelyikőjük el ne essen. Az egyik barlangász szerint ha egy testes ember az adott terepen, húszkilós csomaggal a hátán, 15 kilós ólomövvel a derekán, lábával egy sziklarepedésbe beszorulva elvágódik, s arccal belebukik a barlangi patakba, még ha ketten fogták volna a kezét, akkor sem tudtak volna rajta segíteni az adott szerencsétlen helyzetben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?