Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A katonai ügyészség nyomoz a Jak-52-es tragédiájának ügyében

2003.11.19. 15:48
A katonai ügyészség nyomoz tovább a múlt hét csütörtökön lezuhant JAK 52-es katonai gyakorlógép ügyében. Az illetékesek továbbra is a motorhibát tekintik szerencsétlenség legvalószínűbb okának.
A katonai ügyészség átvette a nyomozást a rendőrségtől a Jak-52-es honvédségi gyakorlógép tragédiája okainak kiderítésére - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

A katonai ügyészség vette fel a fonalat

"A légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt indult a rendőrségi nyomozás a múlt héten, csütörtökön, Tiszagyenda határában lezuhant gép ügyében. A balesetet követő szemle még rendőrségi részvétellel történt, ám a boncolást és a szakértők kirendelését már a katonai ügyészség rendelte el - mondta a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Vizsgálják a pilóták felelősségét is?

Lengyel György alezredes nem kívánt válaszolni arra kérdésre, hogy a légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétség mire terjed ki, a repülőgép előzetes műszaki felkészítésére, avagy a csütörtöki halálos repülés közben esetleg elkövetett manőverezési hibára is.

Motorhiba a legvalószínűbb

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese hétfőn azt közölte: az elsődleges vizsgálatok szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a motor leállása okozta a Jak-52-es honvédségi gyakorlógép lezuhanását, aminek következtében a két pilóta meghalt.

Bocskai István szerint a motorhibát igazolja, hogy a légiforgalmi irányítók nem kaptak vészhelyzetre utaló rádiójelentést. A pilóták feltehetően észlelték a hibát, kényszerleszállásra készültek, de eközben a gép elvesztette a sebességét, majd földnek csapódott.