Mátyás
-6 °C
1 °C

Megkezdődött portugál pedofilhálózat pere

2004.11.25. 21:06
A vádirat szerint a Casa Pia árvaházban több mint száz gyermeket erőszakolt meg egy befolyásos személyekből álló pedofil csoport.
Megkezdődött a portugáliai Casa Pia árvaházhálózat lakóival szembeni szexuális visszaélések elkövetésével vádolt hét személy büntetőpere csütörtökön Lisszabonban.

A hat férfit és egy nőt - köztük Carlos Ruz ismert portugál tévébemondót - különböző pedofil bűncselekmények elkövetésével vádolják. A sértettek a Casa Pia egyik lisszaboni árvaházának fiú lakói, számuk - miután a szexuális visszaélések több évtizedre nyúlnak vissza - meghaladja a százat. A vádlottak padján foglal helyet mások mellett az árvaház helyettes vezetője és egy volt nagykövet is.

#alt#
Carlos Ruz
Klikk a képre!
"Én is, mint minden portugál, azt akarom, hogy gyorsan derüljön fény az igazságra - mondta Carlos Ruz - Soha senkinek nem hazudtam életemben."

Az ügy méreteire jellemző, hogy a vádiratban több mint 500 vádpont szerepel, a tervek szerint 800-nál is több tanút hallgatnak meg, s az ügy iratai több ezer oldalra rúgnak.

A Casa Pia Portugália-szerte létesült, árvaházakat és oktatási intézményeket tömörítő tíz központjában mintegy ötezer gyerekre felügyelnek.

A hálózat egykori sofőrje a vádak szerint egy lisszaboni árvaházból hurcolt gyerekeket Cruznak és a többi vádlottnak, akik egy szociális munkás - a vádlottak közül az egyedüli nő - által rendelkezésre bocsátott házban bonyolították le az együttléteket Lisszabontól 100 kilométernyire keletre.

A pedofilbotrány 2002 novemberében pattant ki egy portugáliai hetilap cikke nyomán.