Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Bűnös a bollywoodi filmcsillag

2006.11.28. 09:33
Bűnösnek találták Sanjay Dutt indiai filmsztárt az 1993-as, mumbai (bombayi) robbantássorozatban, adta hírül a BBC. Az indiai filmipar, Bollywood színészének büntetéséről később határoz a bíróság.

A 47 éves Duttot engedély nélküli fegyvertartás miatt találták bűnösnek abban az eljárásban, amiben 123 személyt gyanúsítottak meg, hogy közük volt az 1993-ban 257 ember halálát okozó 12 robbantáshoz. A merényletben több mint 700-an sérültek meg.


Dutt 1993-as letartóztatásakor

A támadást állítólag a mumbai muzulmán alvilág rendelte meg a hinduk és a muszlimok között kirobbant leszámolásokra válaszul. A mumbai zavargások 1992-ben törtek ki, Dutt a vád szerint ekkor kért alvilági ismerőseitől néhány fegyvert, hogy megvédhesse magát.

A Wikipedia szerint Dutt ekkor kapott egy AK-56-os puskát, töltényeket, gránátokat és pisztolyt, ám ez utóbbiakat visszaadta. A robbantások után a rendőrség kapcsolatot talált közte és az alvilág között, ezért amikor visszatért egy mauritiusi forgatásról, letartóztatták. A vád szerint külföldről kérte barátait, hogy semmisítsék meg a fegyvereket.

Dutt 18 hónapot töltött börtönben majd óvadék ellenében szabadlábra engedték. Bár a média nem festett valami jó képet a bűnözőkkel barátkozó színészről, az indiai közönség és filmipar rajongása nem lanyhult.


Dutt az ítélet kihirdetésekor meglehetősen ideges volt, és közölte, ő az egyetlen kereső ember családjában. A színészt letartóztatták. Ügyvédje kifejtette, Dutott nem gyanúsítják sem terrorizmussal, sem a merényletsorozat kitervelésével, írja a BBC.

A merényletsorozat két fő gyanúsítottját egyelőre nem tudták elfogni a hatóságok. Dawood Ibrahimról nem tudnak, Tiger Memon pedig a gyanú szerint Pakisztánban rejtőzik.

Sanjay Dutt a világ második legnagyobb filmiparának egyik legnagyobb sztárja, az IMDb filmadatbázis szerint 117 filmben szerepelt. A sors fintora, hogy Dutt épp egy mumbai jófiúból alvilági figurává váló karakter alakításával vált igazán ismertté Indiában. A Khalnayak c. filmet 1993-ban mutatták be.

Dutt tipikusan a macsó férfi szerepében vált ismertté a filmvásznon, de később vígjátéki szerepekben is feltűnt. Alvilági kapcsolatai eddig nem váltak bizonyítottá.