Benedek
-5 °C
5 °C

Több mint százötven kínai bányász a föld alatt

2004.11.28. 18:05
A vasárnap Kínában bekövetkezett bányarobbanásban 293-an maradtak a föld alatt, 166 munkás megmentése lehetetlennek tűnik a tárnában még mindig sűrűn gomolygó, mérgező füst miatt.

Gázrobbanás miatt 187 bányász rekedt vasárnap a tárnák mélyén a kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány egyik szénbányájában. A nap folyamán 21 embert sikerült kimenteni a füsttel és gázokkal teli vágatokból, de a lent maradt 166 megmentésére kevés a remény.

Az utóbbiak ugyanis mélyen fekvő tárnákban dolgoztak a robbanás idején, némelyik nyolc kilométernyire a lejárattól. Eddig csak azokat sikerült megszabadítani a halál torkából, akik a kijárathoz közeli aknákban tartózkodtak.

Nehezíti a mentést, hogy a vágatokban, a szellőzőjáratokban és a tárnákban mindenütt sűrű füst gomolyog. A mentőbrigádoknak nem sikerült eddig kapcsolatot teremteniük a Csencsiasan (Chenjiashan) bánya mélyén rekedt vájárokkal.

A világ legveszélyesebb bányái

Újabb közlések szerint összesen 293-an tartózkodtak a mélyben a tragédia bekövetkeztekor. (A korábbi jelentésekben 267 főről volt szó.) A napvilágra hozott 127 bányász közül 41-et kellett kórházba szállítani gázmérgezéssel és különféle sérülésekkel. Ötük állapota súlyos.

Kína bányái a legveszélyesebbek közé tartoznak a világon. A biztonsági előírások lazasága és a megfelelő berendezések hiánya miatt gyakran fordul elő bennük robbanás, tűz, omlás, vízbetörés. A múlt hónapban 148 bányász halt meg egy honani (Henan) bányában bekövetkezett robbanás miatt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft