Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Öngyújtóval végzett magával a zalai fogoly

2003.11.28. 15:20
Becsempészett öngyújtóval gyújthatta fel celláját az a Zala megyei férfi, aki csütörtök este égett bent zárkájában a zalaegerszegi börtönben. Az esettel kapcsolatban a büntetés-végrehajtási parancsnok elismerte, mulasztás történt. A börtön előtt a kedélyek délutánra lecsillapodtak, a hozzátartozók - miután Teleki László romaügyi államtitkár segítségével megegyeztek a börtön illetékeseivel - békésen gyászoltak tovább.
Valószínűleg öngyújtóval követett el öngyilkosságot F. Attila a zalaegerszegi börtön speciális zárkájában csütörtök késő délután - mondta el sajtótájékoztatóján Bökönyi István vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. A sajtótájékoztatón részletesen beszámoltak a börtönben történtekről.

Időközben a tömeg is feloszlott a börtön és a bíróság előtt, az MTI információi szerint a demonstráció csendes gyászolássá alakult át, lincshangulatról pedig túlzás volna beszélni, számolt be a Indexnek Csizmazia Péter, a Zalaegerszegi rendőrkapitányság szóvivője.

Ismerte a rendet

A 29 éves, kétgyermekes, Zala megyei lakos F. Attilát csütörtökön délután három órakor vette át a Zalaegerszegei Büntetés-végrehajtási Intézet (BV). A férfi nem először volt elítélve, Bökönyi szavai szerint: "ismert volt számára a BV intézetek rendje".

Nem akart a hagyományos cellába menni

A fogva tartottat először egy hagyományos cellába vitték, ám a férfi megtagadta az engedelmet, és kijelentette, "a falon veri szét a fejét", ha kényszeríteni fogják.

A férfit ezért - az előírásoknak megfelelően - a börtön speciális zárkájába kísérték, ahol megmotozták, és rázárták az ajtót. Ezt követően F. Attilát húsz percenként ellenőrizték.

Csak a tűzoltók tudtak bejutni

Az ajtó alól előszivárgó fekete füstre valamivel öt óra után lettek figyelmesek a börtön dolgozói, és poroltókkal igyekeztek eloltani a tüzet. Ezalatt kiürítették az intézetet, az incidens során három embert, kettőt füstmérgezéssel, egyet egyéb sérüléssel kellett kórházba szállítani, állapotuk kielégítő.

A nagy hőtől és a gumiszoba szivacsfalának mérgező füstjétől azonban az őrök nem jutottak be a két légtérből álló cella belső részébe, oda a valamivel hat óra után kiérkező tűzoltóknak sikerült csak, ám akkor már a férfi halott volt.

Mindenképpen belső mulasztás történt

Bökönyi leszögezte, mindenképpen emberi mulasztás miatt kerülhetett F. Attila kezébe az öngyújtó, ám azt csak a belső vizsgálat után tudják megmondani, hogy a motozás során történt-e mulasztás, vagy az öngyújtó korábbról maradt a cellában.

Az üggyel államigazgatási eljárás keretében foglalkoznak tovább, a dolgok jelenlegi állása szerint F. Attila öngyilkosságot követett el - jelentette ki Bökönyi.

Gyászdemonstráció

A délelőtti órákban felvonuló hozzátartozók délután fél három után elmentek a helyszínről. A romák felháborodását főként az váltotta ki, hogy akkor még nem tudták a tűz és társuk halálának pontos okát, s nem hitték el a fogva tartott öngyilkosságát sem.

A HavariaPress értesüléseit, miszerint lincshangulat alakult volna ki, az Indexnek nyilatkozó Csizmazia Péter rendőrségi szóvivő erős túlzásnak tartotta: "véleménynyilvánítás volt a szavak szintjén, de tettlegességig egyáltalán nem fajult a demonstráció" - mondta Csizmazia.

A szóvivő elmondása szerint F. Attila családja, jogi képviselőjük, a rendőrség és a büntetés-végrehajtók, valamint egy nagykanizsai konferenciáról a helyszínre érkező Teleki László romaügyi államtitkár megegyeztek, a kedélyek lecsillapodtak, és megállapodtak abban, tovább vizsgálják a férfi halálának okait.