Valér
2 °C
8 °C

Meghalt a kínai folyószennyezést eltussoló városvezető

2005.12.07. 20:20
Eddig tisztázatlan okból meghalt a kínai Csilin (Jilin) város polgármester-helyettese, az a tisztségviselő, aki a helyi vegyi üzemben történt robbanás után biztosította a lakosságot, hogy nem szennyeződött a környezet.

Később kiderült, több mint 100 tonna mérgező anyag került a város folyója, a Szunghua (Szungari) vizébe a november 13-ai robbanás következtében.

Kedden holtan találták otthonában Vang Vejt (Wang Wei), az északkelet-kínai város magas rangú tisztségviselőjét. A halál okát még nem állapították meg, közölték kínai hírforrások.

A 43 éves Vang volt felelős a csilini városi kormányzatban a környezetvédelmi ügyekért, és őt bízták meg a helyi lakosok kitelepítésével a környezeti katasztrófa körzetéből.

Kevéssel a robbanás után azt mondta helyi újságíróknak, hogy nem kell a környezet szennyeződésétől tartani a robbanás nyomán.

Lassú, kommunista reflexek

A hatóságok csak tíz nappal később ismerték be a Szunghua (az Amur jobboldali mellékfolyója) vizének veszélyes mérgekkel való szennyeződését, amikor már a folyó alsóbb szakaszán fekvő Harbint fenyegette a mérgező ár, s emiatt meg kellett szüntetni a vezetékes vízszolgáltatást a 3,8 milliós nagyvárosban.

Csilin lakosait felháborította, hogy a hatóságok nem hívták fel figyelmüket azonnal a veszélyes vízszennyeződére, sőt a jelek szerint megpróbálták eltussolni az ügyet.

Oroszországba ér a szennyezés

A szennyezés a BBC szerint elérte Jiamusi városát, ahonnan 100 családnak kellett elköltöznie, a szennyezett víz nemsokára átlépi az orosz-kínai határt.

A baleset és az azt követő felháborodás arra késztette a kínai vezetést, hogy látványos kirúgásokkal próbálja elejét venni az elégedetlenségnek.

Menesztették a felrobbant üzemet tulajdonló vállalat vezetőjét, illetve a régió ipari felügyelőjét, és szigorú büntetést ígértek a többi érintettnek is.