Auguszta
-4 °C
2 °C

Hetven tonna romlott csirkét akart eladni

2005.12.11. 21:07
Több tíz tonna romlott csirkét hozott be az országba eladási szándékkal egy csepeli cég, a rossz húsból 150 ezer ember ehetett volna, de a főállatorvos szerint nem került forgalomba. A cég vezetője 80-90 millió forintos büntetésre számíthat.

Meggyanúsították annak a csepeli cégnek az ügyvezető igazgatóját, amely több tíz tonna lejárt szavatosságú baromfiterméket hozott be az országba, közölte a BRFK sajtóügyeletese az MTI-vel vasárnap.

K. Mihály aszódi lakost rossz minőségű termék forgalomba hozatalának előkészületével gyanúsítja a rendőrség, mely a büntető törvénykönyv (btk) szerint egyéves szabadságvesztéssel büntethető.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a lejárt szavatosságú baromfitermékek nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

150 ezer ember ehetett volna romlott csirkét

Összesen 73 500 kilogramm baromfiterméket, egész csirkét, csirkecombot és -mellet, illetve pulykát foglaltak le a XXI. kerületi illegális telephelyen, közölte Süth Miklós főállatorvos.

A szakember szerint ez "hatalmas mennyiség". Nincs tudomása arról, hogy Magyarországon valaha is lefoglaltak volna ennyi lejárt élelmiszert. Ha ez a mennyiség kereskedelmi forgalomba került volna és értékesítik, akár 150 ezer ember ehetett volna belőle.

Jelenleg két megsemmisítő mű, a solti és a hódmezővásárhelyi is csak a Csepelen lefoglalt szerves hulladék megsemmisítésével foglalkozik.

A környező országokból hozták be

A lejárt baromfiterméket Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból szállították Magyarországra. Süth Miklós ezzel kapcsolatban megjegyezte: az EU belső határain sajnos nincsenek jelen az állategészségügyi hatóságok.

A főállatorvosi intézet pénteken kapott bejelentést és vasárnap hajnalig tartott a nagy területű, több épületből álló csepeli telephely átvizsgálása, illetve a lejárt baromfitermékek elszállítása.

A telephely élelmiszer tárolására, átcsomagolására nem volt alkalmas, de a helyszínen talált csomagológépekből arra lehet következtetni, hogy a lejárt termékeket forgalomba akarták hozni. A cégnek a nagy mennyiségű élelmiszer behozatalára sem volt engedélye.

80-90 millió forintos bírságot lehet kiszabni az ügyben, de kérdés, hogy ezt a pénzt miként lehet behajtani.

Az eset miatt a főállatorvos fokozott vizsgálatot rendelt el minden forgalmazónál, még a vasárnap nyitva tartó piacokon is.

"Kézben tartjuk a dolgot, eddig nem találtunk a lefoglalt baromfiszállítmányhoz tartozó árut a kereskedőknél" - tette hozzá Süth Miklós.