Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kiengedték börtönéből Dietmar Clodót

2005.12.14. 00:00
Egy német bíróság döntése alapján szabadon engedték börtönéből Dietmar Clodót, akit 2001-ben tíz év fegyházra ítéltek Magyarországon, de kiadták hazájának. A férfit a többi között robbanószerrel való visszaéléssel és maffiatagsággal vádolták.

Kiengedték németországi börtönéből Dietmar Clodót, a Magyarországon tíz év fegyházra ítélt, de hazájának kiadott bombagyárost, értesült a Független Hírügynökség.

A szabadon bocsátásról a saarbrückeni bíróság döntött. Dietmar Clodo a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy fenntartja korábbi állítását, miszerint a bombagyár nem az övé, hanem a rendőrség koronatanújaként idézett Leonyid Sztecuráé volt.

Hárman dolgoztak a pilisi bombalaborban

Clodo két orosz társával éveken keresztül bombagyártással foglalkozott Pilisszentlászlón.

A német állampolgárságú férfi és két orosz társa ellen 2001. december 29-én született első fokú ítélet a Fővárosi Bíróságon. Eszerint Dietmar Clodo 10 év, a másodrendű vádlott 8 év, harmadik társuk pedig 5 év börtönbüntetést kapott. Mindhármukat véglegesen ki is utasították Magyarország területéről.

Clodót bűnszervezet tagjaként elkövetett robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaéléssel, lőfegyverrel illetve lőszerrel való visszaéléssel, illetve két rendbeli közokirat hamisítással vádolták.

A férfit Németországban bankrablás és más súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélték, emberöléssel és műs bűntettekkel gyanúsították, továbbá több ország hatóságai egybehangzó információkkal rendelkeznek arra nézve, hogy Clodo részt vett a nemzetközi fegyver- és kábítószer kereskedelemben, s a szervezett bűnözés egyik központi alakja volt.

Sztecura dobta fel Clodóékat

Leonyid Sztecura, azaz Loncsik koronatanúja volt Clodo perének. Az ukrán-orosz maffia magyarországi vezetőjeként ismert vállalkozót egy 1997-ben elkövetett emberölési kísérlet és emberrablás alapos gyanúja miatt vették őrizetbe 2001-ben.

Korábban ő dobta fel Clodóék laboratóriumát, amiről a három bombagyáros azt állította, a labor Sztecuráé volt, és ő rendelte meg a bombákat.

Sztecurát 2004 októberében ítélte 8 év fegyházra a Fővárosi Bíróság bűnszervezetben elkövetett zsarolás és gyilkosságra való felbujtás bűntette miatt. A férfit több vállalkozó, alvilági szereplő eltüntetésével is kapcsolatba hozták.