Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kétszázezer forintos büntetés Czeizelnek

2003.12.18. 12:54
Kétszázezer forint pénzbüntetésre enyhítette Czeizel Endre büntetését a Fővárosi Ítélőtábla, mivel emberkereskedelemről, családi állás megváltoztatására módosította az ügy minősítését. Körmendy-Ékes Judit, volt ORTT-elnök megrovást kapott.
Csütörtökön hozott ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla "nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt" eljárás alatt álló Czeizel Endre és társai ügyében. Az orvosprofesszor és 14 társa ellen azért indult bírósági eljárás, mert a vád szerint anyagi haszonszerzés céljából szerveztek örökbeadásokat külföldre, illetve egy alkalommal belföldre is.

Az ismert orvos-genetikust 2002 nyarán, első fokon másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi bíróság, mivel bűnrészesként emberkereskedelemben találták vétkesnek.

Az elsőrendű vádlottra várva
Az elsőrendű vádlottra várva
Változott az ügy minősítése

A Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság ítéletét az első-, a másod-, a harmad-, az ötöd-, és a tizenharmadrendű vádlottak esetében változtatta meg. Dr. Czeizel Endre elsőrendű vádlott "M. Juliannával kapcsolatos cselekményét bűnsegédként elkövetett, a családi állás megváltoztatásának a kiskorú nevelésére köteles személy által elkövetett bűntettnek" minősítette a másodfokon eljáró bíróság, és az orvost főbüntetésként kétszázezer forint megfizetésére kötelezte.

Az ítélet meghozatalakor figyelembe vettek több méltányolandó körülményt, tekintettel a vádlott személyére és munkásságára. A másodfokú bíróság a terhére rótt további három esetben felmentette Czeizel Endrét.

Körmendy-Ékest megrótták

Az ítélőtábla a tizenharmadrendű vádlott Körmendy-Ékes Juditot, az ORTT korábbi elnökét az általa elkövett cselekmények miatt felfüggesztett börtönbüntetés helyett csupán megrovásban részesítette, büntetés kiszabását szükségtelennek tartva. A bírónő helyben, az Ítélőtábla nevében ki is fejezte rosszallását.

Körmendy-Ékes Judit és Czeizel Endre
Körmendy-Ékes Judit és Czeizel Endre
Elégedettek az ítélettel

Dr. Pelle Andrea, az orvosprofesszor védője az ítélethozatalt követően az Indexnek elmondta, hogy "a lehetőségekhez képest elégedettek vagyunk az ítélettel, figyelembe véve, hogy a tényállások felülvizsgálatára csak igen szűk körben volt lehetősége a másodfokú bíróságnak". Az ügyvédnő hozzátette, védence is sokkal jobban érzi magát, függetlenül attól, hogy az eljárás során végig ártatlanságát hangoztatta.

Pelle Andrea pozitív eredményként értékelte, hogy a jogi minősítést is megváltoztatta az ítélőtábla, emberkereskedelemről családi állás megváltoztatására. Azt pedig kiemelkedő jelentőségűnek ítéli, hogy tévesnek minősítették az elsőfokú ítélet megállapítását, miszerint Czeizel Endre tudtával kerülték meg az örökbeadásokkal a magyar gyámhatóságot.

Megkérdeztük az ítéletről Czeizel Endrét, ő azonban rossz lelkiállapotára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.