Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem lesz fehér karácsony

2004.12.22. 13:51
A napos, száraz időt enyhe, de esős váltja fel. Havazás csütörtökön reggel nyugaton, majd délután keleten is előfordul, de a havat eső követi. A nappali hőmérséklet a hétvégén 5 fok körül alakul, jövő hét elején pedig további melegedés várható.
Derűre ború, a napsütést csütörtöktől borongós, esős időjárás váltja fel, a fehér karácsony idén - néhány elzártabb északkelet-magyarországi települést kivéve - elmarad, törte le az Index lelkesedését Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A meteorológus szerint az utóbbi száz évben a magyar karácsonyoknak csupán egyharmadát előzte meg országos hóesés. Az embereknek a képeslapok sugallják, hogy fehér karácsonyra számítsanak, a népi regula azonban idén jól működött, Katalin napja kopogott ugyanis, fejtette ki Németh Lajos.

Enyhe idő, fagymentes éjszakák

Csütörtökön reggel az ország délnyugati felében jelentkezik az enyhe időt, de sok nedvességet hozó léghullám, havazás, majd ónos esőt okozva a Dunántúlon. Ahogy a léghullám átvonul az országon kelet felé egyre több helyen ered majd el az eső, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hó is eshet, a hóréteg vastagsága akár az 5 centimétert is elérheti.

A borongós, nyirkos idő dominálja egészen keddig közérzetünket, a fagy megszűnik nappal 5 fok körüli hőmérsékletre kell számítani, hétfőtől tovább melegszik az idő, ami helyenként a 9 fokot is elérheti, és az éjszakák is fagymentesek lesznek.

Az időjárást jelenleg egy egész Európa felett gomolygó, hatalmas méretű ciklon alakítja, aminek része a mostani száraz, hideg idő, de áramlási rendszerébe tartozik a csütörtökön érkező óceáni légtömeg is.

Hópremier a Vezúvon

Fagyos idő és havazás köszöntött be Itália északi vidékeire, s az előrejelzések szerint a sarkvidéki légtömegek hatására itt karácsonykor is marad a zimankó. Venetóban második napja mérnek mínusz 21 fokot, ami rekord hidegnek számít, a Vezúvon az idén jelent meg először hósapka, Triesztben 110 kilométeres szélről számoltak be.