Ágnes
-5 °C
2 °C

Ivási tanácsok szilveszterre

2002.12.27. 10:56
A statisztikák szerint hazánkban a felnőtt lakosság 5 százaléka alkoholista, 80 százaléka alkalmi ivó. A tévédoktor az utóbbiaknak ad tanácsokat az óév kulturált búcsúztatásához.
A heveny lerészegedés veszélyének szilveszterkor leginkább az egyébként mértéktartó ivók vannak kitéve. A rutintalan alkalmi ivó, az elcsábított absztinens, az alkalom és a társaság hatására inni kezdő. Legtöbbször azért, hogy senkit meg ne sértsen tartózkodásával. Ráadásul az újév közeledte, a magasztos pillanat talán meg is "követel" egy kis mámort. A legtöbb bajt az okozza, hogy keverik az italokat - töményet sörrel, többször ismételve, majd egy kis éde sital vacsora előtt. Aztán a jó magyar borozás, fröccsözés, és végül az elmaradhatatlan pezsgő.

A részegség fokozatai

Először a hangulat emelkedik, az arc kipirul, a szívműködés felgyorsul, a gondolkodás és a beszéd élénkebbé válik. A "spicces" ember jókedvű, elmésen tréfálkozik, jól érzi magát. Sajnos ez a kezdeti szakasz igen rövid. Annak a szerencsésnek, aki itt meg tud állni, másnap semmi baja sem lesz.

Az ivászat folytatódik, a részeggé váló ember egyre hangosabb lesz, egyre magabiztosabbnak érzi magát. Jellemétől függően kötözködővé válik, vagy bambán mosolyogva tűri, hogy vele élcelődjenek a többiek. A rutintalan ivó ebben a stádiumban már szédül, járása bizonytalanná válik, beszéde akadozó lesz. A közös éneklésbe még bekapcsolódik, de az alkalmi kórus már nem sok hasznát veszi. Aki még itt sem tud megálljt parancsolni magának az ivászatban, az sajnos "csontrészeg" stádiumba, nem egyszer a heveny alkoholmérgezés állapotába kerülhet.

A nagyivók is lelassulnak, mozgásuk dülöngélővé válik, beszédüket alig érteni, artikulátlanul kurjongatnak, majd mély álomba merülnek. Ez az állapot már veszélyeket rejt: a magára hagyott részeg félrenyelheti hányadékát és megfulladhat. Ha hidegben alszik el, testhőmérséklete annyira lecsökkenhet, hogy a kihűlés állapota is bekövetkezhet.

Macskajaj

Külön kérdés a másnaposság. A szerencsésebbek és az előző este mértéktartóbbak megússzák múló fejfájással, a nagyivók azonban nagyon betegek ilyenkor. A heves, lüktető fejfájás, a hányinger, a gyomorégés, a remegés, a gyengeség, a fény- és hangiszony súlyos betegség benyomását keltheti. Ilyenkor valamilyen gyógyszert keresgél a másnapos ember, többen esküsznek a hordóskáposzta jótékony hatására, mások a korhelylevest dicsérik. Pedig mindenki tudja, hogy a másnaposságot csak az idő szünteti meg, a következő nap reggele.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!