Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ivási tanácsok szilveszterre

2002.12.27. 10:56
A statisztikák szerint hazánkban a felnőtt lakosság 5 százaléka alkoholista, 80 százaléka alkalmi ivó. A tévédoktor az utóbbiaknak ad tanácsokat az óév kulturált búcsúztatásához.
A heveny lerészegedés veszélyének szilveszterkor leginkább az egyébként mértéktartó ivók vannak kitéve. A rutintalan alkalmi ivó, az elcsábított absztinens, az alkalom és a társaság hatására inni kezdő. Legtöbbször azért, hogy senkit meg ne sértsen tartózkodásával. Ráadásul az újév közeledte, a magasztos pillanat talán meg is "követel" egy kis mámort. A legtöbb bajt az okozza, hogy keverik az italokat - töményet sörrel, többször ismételve, majd egy kis éde sital vacsora előtt. Aztán a jó magyar borozás, fröccsözés, és végül az elmaradhatatlan pezsgő.

A részegség fokozatai

Először a hangulat emelkedik, az arc kipirul, a szívműködés felgyorsul, a gondolkodás és a beszéd élénkebbé válik. A "spicces" ember jókedvű, elmésen tréfálkozik, jól érzi magát. Sajnos ez a kezdeti szakasz igen rövid. Annak a szerencsésnek, aki itt meg tud állni, másnap semmi baja sem lesz.

Az ivászat folytatódik, a részeggé váló ember egyre hangosabb lesz, egyre magabiztosabbnak érzi magát. Jellemétől függően kötözködővé válik, vagy bambán mosolyogva tűri, hogy vele élcelődjenek a többiek. A rutintalan ivó ebben a stádiumban már szédül, járása bizonytalanná válik, beszéde akadozó lesz. A közös éneklésbe még bekapcsolódik, de az alkalmi kórus már nem sok hasznát veszi. Aki még itt sem tud megálljt parancsolni magának az ivászatban, az sajnos "csontrészeg" stádiumba, nem egyszer a heveny alkoholmérgezés állapotába kerülhet.

A nagyivók is lelassulnak, mozgásuk dülöngélővé válik, beszédüket alig érteni, artikulátlanul kurjongatnak, majd mély álomba merülnek. Ez az állapot már veszélyeket rejt: a magára hagyott részeg félrenyelheti hányadékát és megfulladhat. Ha hidegben alszik el, testhőmérséklete annyira lecsökkenhet, hogy a kihűlés állapota is bekövetkezhet.

Macskajaj

Külön kérdés a másnaposság. A szerencsésebbek és az előző este mértéktartóbbak megússzák múló fejfájással, a nagyivók azonban nagyon betegek ilyenkor. A heves, lüktető fejfájás, a hányinger, a gyomorégés, a remegés, a gyengeség, a fény- és hangiszony súlyos betegség benyomását keltheti. Ilyenkor valamilyen gyógyszert keresgél a másnapos ember, többen esküsznek a hordóskáposzta jótékony hatására, mások a korhelylevest dicsérik. Pedig mindenki tudja, hogy a másnaposságot csak az idő szünteti meg, a következő nap reggele.