Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Beborítja a fél országot a hó

2005.12.29. 20:06
Erős havazás kezdődött csütörtökön az esti órákban a Dunántúlon, de éjszaka és pénteken az ország középső részében is 10-30 centiméteres hó eshet. Zala megyében már több főúton áll a közlekedés, január elsején ónos esőre számíthatunk.

30 centiméteres hó hullhat péntek estig Budapesten és az ország középső részén, nyugaton erős széllel is számolni kell, a hőmérséklet nulla fok alatt lesz, csak a keleti országrészben várható eső, zivatar. A Dunántúl középső, északi és nyugati részén már havazik.

Keresztbe csúszott kamionok akadályozták a forgalmat csütörtökön este a 86-os és 75-ös főúton Zalalövő, illetve Zágorhida térségében, az utakat lezárták.

Komoly havazás kezdődik csütörtök éjszaka a Duna-Tisza-közében, dél-nyugaton és a főváros környékén, nyugaton a szél viharossá fokozódik, az utakon hófúvások nehezítik majd a hó eltakarítását, mondta Nadai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Indexnek.

Keresztbe fordult kamionok Zalában

A Zalalövő-Nagyfernekáginál lévő meredek szerpentinnel több kamion nem tudott megbirkózni a sűrű hóesésben és keresztbe fordultak az éles kanyarban, Zágorhidánál három kamion fordult keresztbe, vagy csúszott az út menti árokpartra.

Emiatt mindkét irányban csaknem egy kilométer hosszú közlekedési dugó alakult ki. A közútkezelő munkatársai a 86-os úton 19.00 órától, a 76-os főúton fél nyolctól vontató, hóekés kocsikkal, darus-emelős autókkal dolgoznak az érintett útszakaszok felszabadításán

Péntek reggelre téli útviszonyokra kell számítani Zala, Veszprém, Vas, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében, valamint Észak-Magyarország hegyes vidékein.

A téli útviszonyok miatt Szlovénia megtiltotta kamionok belépését a rédicsi határállomáson. Az egyetlen, kamionforgalom számára rendelkezésre álló magyar-szlovén közúti határátkelőhelyen a Szlovéniában délutántól kezdődött havazás miatt vezették be 16 óra 50 perctől a kamion belépési korlátozást

Genovai ciklonok áramlanak Közép-Európa felett

Enyhébb időjárásra kell számítani a következő másfél napban Győr-Moson-Sopron megyében, illetve az ország keleti, délkeleti részén, ahol esőre, havas esőre kell csak számítani.

Újévkor ónos eső, hétfőtől havazás

A hó nagysága péntek estére elérheti a 10-30 centimétert is, miközben a hőmérséklet fagypont alatt lesz, ezért olvadásra sem lehet számítani.

Magyarország időjárást délről érkező mediterrán ciklonok, úgynevezett genovai ciklonok uralják. A keddi havazást követő enyhe levegő és eső az első, a mostani havazás pedig a második hullámnak köszönhető.

Még két ciklon éri el Magyarországot hétfőig: vasárnap, január 1-én ónos eső és enyhe levegő várható, majd hétfőtől ismét havazni kezd.

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy ne keljenek útra az elkövetkező három napban, ha nem muszáj.