Tizenkét év a harmadik asszony megöléséért

2002.02.13. 15:09
Nem jogerősen 12 éves szabadságvesztésre ítélte a bíróság Lakatos Józsefet, aki a vád szerint halálra verte élettársát. A férfi a gyilkosság idején éppen eltávozást kapott aktuális börtönbüntetése alatt, amelyet korábbi élettársai meggyilkolása miatt szabtak ki rá. Milyen büntetést lehet kiszabni annak, aki meg sem várja életellenes bűncselekmény miatt kiszabott büntetésének leteltét, hogy újra elkövesse ugyanazt a súlyos cselekményt - hangzott el a büntetés szóbeli indoklása során.
Tizenkét éves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság (FB) szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében Lakatos Józsefet, mert az ügyészség szerint halálra verte nőismerősét, amikor eltávozásra engedték korábbi hasonló bűncselekmények miatt kiszabott börtönbüntetéséből.

Az Fővárosi Bíróság halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és bűncselekmény büntetési tételének nyolcéves felső határát a felével megemelte, mert többszörös visszaesőről, hasonló jellegű bűncselekményt újra elkövető személyről van szó.

Lakatos nem helyezhető szabadlábra

Az FB kizárta Lakatos József feltételes szabadlábra bocsátásának lehetőségét tekintettel arra, hogy börtönbüntetése idején követte el az újabb bűncselekményt. A bíróság szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény büntetési tételének felső határát túllépő szabadságvesztés kiszabására igen ritkán kerül sor, de ez esetben élni kellett a törvény adta lehetőséggel.

- Milyen büntetést lehet kiszabni annak, aki meg sem várja életellenes bűncselekmény miatt kiszabott büntetésének leteltét, hogy újra elkövesse ugyanazt a súlyos cselekményt. Lakatos Józsefet meg kell állítani, a bíróságnak mindent meg kell tennie azért, hogy a vádlottat megakadályozza a következő bűncselekmény elkövetésében - hangzott el a szóbeli indoklás során.

A sértettek a verés nyomán meg is haltak

Az ítélethirdetéskor kiderült, hogy az 52 éves vádlottat 1967 óta kilencszer ítélték el vagyon- és személyellenes bűncselekmények miatt, és összesen 22 évet töltött börtönben. A bíróságok 1995-ben, majd egy másik, korábbi cselekmény miatt 1997-ben is elítélték életveszélyt okozó testi sértés miatt, és négy, illetve nyolc év szabadságvesztéssel sújtották Lakatost, majd a két ítéletet összbüntetésbe foglalva, összesen kilenc évet szabtak ki. Mindkét esetben élettársát bántalmazta Lakatos, és a sértettek a verés nyomán meg is haltak.

Viszont e cselekmények szándékossága nem volt bizonyítható, illetve a bekövetkezett halált sem lehetett Lakatos terhére róni. A két bűncselekmény miatt kiszabott szabadságvesztését töltő Lakatos esetében a hatóságok lehetőséget láttak arra, hogy kedvezményként az enyhébb büntetés-végrehajtási szabályokat alkalmazzák és rendszeres eltávozást engedélyezzenek. Így Lakatos 1998 tavaszán megismerkedhetett egy 63 éves asszonnyal, s budapesti családi házába rendszeresen kijárt hozzá, ahol az eljárás adatai szerint rendszeresen bántalmazta is az idős asszonyt.

Visszafogadás rokoni segítséggel, jelenléttel befolyásolt tanúk

Tanúk szerint az asszony megfogalmazta: nem én kellek neki, hanem a lakás. Egyszer ki is dobálta Lakatos ruháit, de a férfi számos rokonával egyetemben felkereste az asszonyt, aki végül visszafogadta.

A bíróság a szóbeli indoklásában megjegyezte: a per során is előfordult, hogy a vádlott rokonai, ismerősei megtöltötték a tárgyalótermet, ami érezhetően befolyásolta a tanúkat. Lakatos egyik rokonát a szerdai ítélethirdetés során el is kellett távolítani a teremből, mert hangosan szidalmazta a bíróságot.

Ütés ököllel és tárgyakkal

A vádbeli cselekményt 1998. október 31-én követték el, amikor Lakatos eltávozása során ismét az asszonyhoz ment, jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott, többször megütötte az nőt ököllel és tárgyakkal is. Eközben a sértett nekiesett az ajtófélfának, és koponyasérüléseket szenvedett.

Lakatos mentőt hívott, de az asszony a kórházban napokon belül meghalt. Az orvos szakértő a koponyasérülés mellett súlyos, ütéstől vagy rúgástól származó mellkas-sérüléseket is megállapított a sértett testén.

A különös kegyetlenség nem volt megállapítható

A bíróság ezzel kapcsolatban megjegyezte: hosszasan latolgatta a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megállapításának lehetőségét, de miután ez nem volt kétségkívül bizonyítható, maradt a vádbeli minősítéssel egyező halált okozó testi sértés miatti elítélés. A vádlott, aki az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, felmentésért fellebbezett, így a szerdán kihirdetett ítélet nem jogerős, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság dönt.

  • Bankszámla