Szilárda
-4 °C
3 °C

Tizenhárom év alatt utazta körbe a Földet egy brit

2007.10.06. 23:40
Jason Lewis az első ember, aki kizárólag izomerejét használva utazta körbe a Földet. A brit férfi szombaton érkezett meg hazájába, véget vetve tizenhárom éves útjának.

Lewis – aki korábban takarítóként dolgozott – 1994. július 12-én indult el a greenwichi hosszúsági körtől. Expedition 360 nevű vállalkozása során kajakkal, kerékpárral, görkorcsolyával, gyalog és Moksha nevű pedálos hajóján összesen 46 ezer mérföldet (körülbelül 74 ezer kilométert) tett meg tizenhárom év alatt. Útjára elkísérte kollégája, Steve Smith, de ő 1999-ben Hawaiinál kiszállt a buliból. A most 40 éves Lewis szombat délelőtt érkezett vissza a hosszúsági körhöz, az utolsó métereket a nyolc méteres Mokshával tette meg a Temzén. Rajongók százai várták és Gloucester hercege, aki az utazás szponzora volt, és aki 1994-én búcsúztatta Lewist.

Visszatérés!

Az expedíció alatt a férfi átkelt öt kontinensen, két óceánon és egy tengeren, és többször került rázós helyzetekbe. Az Atlanati-óceánon egyszer felborult a hajója, Ausztráliában megkergette egy krokodil, Egyiptomban pedig kémkedés gyanújával vették őrizetbe, amikor engedély nélkül kelt át a szudáni határon. Legkomolyabb sérülését az Egyesült Államokban szerezte be, amikor görkorcsolyával kelt át az országon, és egy autó elütötte. Lewis mindkét lába eltört a balesetben.

"Nagyon hosszú utazás volt, jó visszatérni." – nyilatkozta Lewis érkezése után. "Minden, amit eddig tettem, valahogyan kapcsolódott az utamhoz. Kíváncsi vagyok, lesz-e bennem valami üresség, most, hogy befejezem" – fogalmazott a férfi a BBC-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!