Albert, Lipót
2 °C
12 °C

178-an maradtak a sárlavina alatt

2008.09.12. 15:03
A legfrissebb adatok szerint 178 ember halt meg a Kína észak-nyugati részén található Taosi bányászvárosban, amelyre hétfőn zúdult a bányászat után visszamaradt ipari iszap a város feletti tározóból.

Az Új Kína állami hírügynökség szerint a halottak száma várhatóan már nem emelkedik jelentősen, a mentőalakulatok ugyanis már az érintett terület kilencven százalékát átvizsgálták.

A kínai állami média csütörtökön a munkavédelmi miniszterre hivatkozva még azt közölte, hogy "több száz" ember lehet eltemetve a sárlavina alatt, de miután már csak tíz százalékot kell átvizsgálni, a halottak száma feltehetően nem fog jelentősen emelkedni.

A helyenként hat méter magas sár alá temetett terület átvizsgálásán több mint kétezer fős mentőalakulat dolgozik, száznál több nehézgép segítségével.

A katasztrófát egy illegális ércbánya tározójának heves esőzés utáni átszakadása okozta, amelyből kiszabadult az ott felhalmozott bányászati melléktermék, sziklákkal összekeveredett ipari iszapot zúdítva a szűk völgyben fekvő kisvárosra.

A kínai állami média jelentése szerint a tározót 1980-as években bezárták, és csak nemrég kezdte el használni ismét a bánya új tulajdonosa.

A biztonsági engedélyét 2006-ban bevonták. A rendőrség 13, a bányához köthető embert vett őrizetbe az eset miatt, köztük a bánya főnökét, és elbocsátották a város polgármesterét, a kommunista párt helyi titkárát, és két munkavédelmist.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?