178-an maradtak a sárlavina alatt

2008.09.12. 15:03
A legfrissebb adatok szerint 178 ember halt meg a Kína észak-nyugati részén található Taosi bányászvárosban, amelyre hétfőn zúdult a bányászat után visszamaradt ipari iszap a város feletti tározóból.

Az Új Kína állami hírügynökség szerint a halottak száma várhatóan már nem emelkedik jelentősen, a mentőalakulatok ugyanis már az érintett terület kilencven százalékát átvizsgálták.

A kínai állami média csütörtökön a munkavédelmi miniszterre hivatkozva még azt közölte, hogy "több száz" ember lehet eltemetve a sárlavina alatt, de miután már csak tíz százalékot kell átvizsgálni, a halottak száma feltehetően nem fog jelentősen emelkedni.

A helyenként hat méter magas sár alá temetett terület átvizsgálásán több mint kétezer fős mentőalakulat dolgozik, száznál több nehézgép segítségével.

A katasztrófát egy illegális ércbánya tározójának heves esőzés utáni átszakadása okozta, amelyből kiszabadult az ott felhalmozott bányászati melléktermék, sziklákkal összekeveredett ipari iszapot zúdítva a szűk völgyben fekvő kisvárosra.

A kínai állami média jelentése szerint a tározót 1980-as években bezárták, és csak nemrég kezdte el használni ismét a bánya új tulajdonosa.

A biztonsági engedélyét 2006-ban bevonták. A rendőrség 13, a bányához köthető embert vett őrizetbe az eset miatt, köztük a bánya főnökét, és elbocsátották a város polgármesterét, a kommunista párt helyi titkárát, és két munkavédelmist.