A Facebook és a MySpace összefog az internetes lelki terror ellen

2009.02.08. 14:15 Módosítva: 2009.02.08. 14:25
Egy speciális, virtuális gomb építésével állítanák meg a zaklatókat.

Megállapodást kötnek egymással vezető európai közösségi oldalak kedden Luxembourgban az EU kezdeményezésére arról, hogy összehangolt lépésekkel fogják védeni a fiatalokat az internetes lelki terror ellen.


Tizenhét nagy európai közösségi hálózatüzemeltető - köztük a Facebook, a MySpace vagy a studiVZ - az Európai Bizottság által kezdeményezett, "biztonságosabb internetet" jelszavú kampány keretében elhatározta, hogy oldalain megkönnyíti a másokat megalázó, sértegető, zaklató, terrorizáló cselekmények bejelentését.


Úgy tervezik, egyetlen kattintás elég lesz az internetes oldal megfelelő virtuális gombjára ahhoz, hogy a hálózat üzemeltetője felfigyeljen azokra, akik mások életének megkeserítésére használják a közösségi oldalakat. Az üzemeltető így gyorsan megteheti a szükséges lépéseket. Azt is tervezik, hogy korlátozzák az úgynevezett kereső motorok alkalmazhatóságát a fiatalkorúak személyi adataira való vadászathoz, amit a közösségi oldalakra történő bejelentkezéskor, saját profiljának kitöltésével tesz hozzáférhetővé a felhasználó. Egyetértés uralkodik abban, hogy 13 éven aluliak profiljai közt egyáltalán nem szabad megengedni a kutakodást.

Terjed a netes zaklatás


Az internetes lelki terror - angolul a cyber-mobbing, illetve cyber-bullying kifejezést is szokták használni - a szakemberek szerint veszélyesen terjedő jelenség. Ezért döntött úgy Viviane Reding, az információs társadalom sajátos problémáival foglalkozó EU-biztos, hogy a biztonságosabb internet megteremtését célzó, idén immár hatodik alkalommal megrendezett akciónap középpontjába ezúttal ez a probléma kerüljön. Korábban inkább a pedofil, illetve pornográf oldalakban rejlő veszélyekre helyezték a hangsúlyt. Egy összeurópai felmérés tanúsága szerint a szülők több mint fele úgy tudja, hogy gyermeke volt már kitéve lelki terrornak, megaláztatásnak az interneten.


Ez a fajta zaklatás gyakran az iskolai konfliktusok továbbgyűrűzése. A kiközösített, megalázott gyermeknek eddig legalább az iskola után nyugta volt. Az interneten azonban sokszor megesik, hogy kifejezetten mások terrorizálására verődnek össze negatív rajongói klubok, és a folyamatos megalázás a kibertérben is folytatódik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport