Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az eddigi legsúlyosabb bozóttűz pusztít Ausztráliában

2009.02.08. 13:08 Módosítva: 2009.02.08. 13:36
Melbourne közelében több száz lakóház porrá égett, és eddig 76 holttestet fedeztek fel a tűzoltók.

Folyamatosan emelkedik az ausztráliai bozóttüzek áldozatainak száma, mert a hatóságok újabb és újabb holttestekre bukkannak a leégett házak romjai között és gépkocsikban - ezek utasai nyilvánvalóan menekülni próbáltak a terjedő lángok elől.

A legfrissebb, helyi idő szerint vasárnap esti adatok szerint 76-an haltak meg a katasztrófában, így ez már most Ausztrália történetének legsúlyosabb ilyen katasztrófája. Az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó bozóttűz 1983-ban volt Victoria és Dél-Ausztrália államokban, akkor 75 ember életét követelték a "hamvaszószerdai" lángok, és 3 ezernél több lakóház pusztult el.

A legtöbb áldozatot most is a délkeleti Victoriában szedi a tűz. Legalább nyolcvan embert szállítottak kórházba égési sérülésekkel. A tűzoltóság adatai szerint eddig legalább 700 lakóház vált a lángok martalékává, többségük a Melbourne közelében fekvő Kinglake város körzetében.

Új-Dél-Wales államban is több tucatnyi helyen küzdenek a lángokkal. Négyszáz helyen pusztítanak még a viharos erejű szél és a perzselő hőmérséklet miatt kialakult bozóttüzek, sok helyen a tűzoltók még mindig képtelenek megfékezni a lángokat.

Harmincezer katona és önkéntes segít a háromezer tűzoltónak, az oltási munkálatokban 37 repülőgép is részt vesz.