Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le a rendőrség

2009.02.08. 10:15 Módosítva: 2009.02.08. 10:27
Az ellenzékiek lemondásra szólították fel a kormányt.

Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le, és további 167-et megsebesített a rendőrség, amikor szombaton demonstrálókra nyitott tüzet a fővárosban - közölte vasárnap a fegyveres testület szóvivője. Vasárnap nyugodt volt a helyzet Antananarivóban.

A szóvivő hozzátette, hogy ezek az adatok a legnagyobb kórháztól származnak. Lehetnek további áldozatok és sebesültek is, akiket különböző magánklinikákra szállítottak - mondta.


Állítólag a halottak között van az RTA helyi tévé és rádió egyik riportere is.

A rendőrség egy kormányellenes tüntetésen használt éles lőszert a demonstrálók ellen. A megmozdulást Marc Ravalomanana elnök politikai ellenfele, Andry Rajoelina szervezte, aki a héten kilátásba helyezte, hogy átmeneti kormányt hoz létre, ha az államfő szombatig nem távozik tisztségéből.

A mintegy húszezer tüntető Antananarivo egyik főterén gyűlt össze, és közel egy órán át farkasszemet nézett a rohamrendőrséggel. Rajoelina végül felszólította híveit, hogy menjenek az államfő hivatalához, és iktassák be az ország ideiglenes miniszterelnökét, akit ő nevezett ki. A tömeg áttörte a rendőrség első sorfalát, de a második már közéjük lőtt.

A sortűz után az elnök televíziós beszédében bejelentette, hogy "felszólította a fegyveres erőket és a népet a nyugalom és a rend helyreállítására Antananarivóban és egész Madagaszkáron", miután szerinte az ellenzék "átlépte a határokat". Az éjszakai kijárási tilalom hatályát egy héttel meghosszabbították.

Madagaszkáron január vége óta véres tüntetések és zavargások vannak. Az ellenzék a közpénzek elpocsékolásával és a demokrácia aláásásával vádolják a kormányzatot.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön