Cozma-gyilkosság: kettőt már elfogtak a három gyanúsítottból

2009.02.09. 11:33 Módosítva: 2009.02.09. 18:49
Vasárnap hajnalban halálra szurkálták az MKB Veszprém román válogatott kézilabdását, Marian Cozmát. A rendőrség eddig három férfit gyanúsított meg, kettőt már el is fogtak Ausztriában. A gyilkosság nyomán felizzottak az indulatok, Veszprémben bosszúért kiáltottak, Enyingen, ahonnan két gyanúsított is származik, megtorlástól tartanak.

A vasárnapi veszprémi gyilkosság ügyében eddig három férfit gyanúsítottak meg a rendőrök, kettőt közülük - R. Sándor és N. Győzőt - az osztrák hatóságok már elfogták, Sztojka Iván még szökésben van.

Az Index Enyingen tartózkodó munkatársa úgy tudja, hogy a veszprémi gyilkosság elkövetésével gyanúsítottak családjai az éjszaka folyamán a keleti országrészbe menekültek a rokonaikhoz. A város egyébként teljesen üres, nem sok járókelőt látni az utcán, azt mondják az emberek, hogy mindenki csak a legszükségesebbek elintézéséhez mozdul ki otthonról, elmegy bevásárolni, elviszi iskolába, óvodába gyerekeit.

Az enyingi lakosok tájékoztatása szerint néhány tucat családdal van probléma Enyingen, ami azt jelenti, hogy hosszú évek óta lakásmaffiaként működnek a városban, kiszolgáltatott, egyedülálló emberektől szedik el lakásaikat, házaikat, a helyiek mutattak több ilyen házat is. Arról is beszéltek, hogy emellett egyre többet foglalkoznak azzal, hogy szórakozóhelyeken védelmi pénzt szednek, amihez prostituáltak futtatása és kábítószer-terjesztés is párosul. A lakosok azt gyanítják, hogy a veszprémi esetnek is ehhez lehetett köze.

Összességében tehát úgy tűnik, félnek az emberek, nem tudják mi fog történni.

Vasárnap hajnalban a veszprémi Patrióta Lokál előtt halálra szurkálták Marian Cozmát, az MKB Veszprém román vállogatott kézilabdását. Két sportolótársa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zarko Sesum is súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Sesum arccsonttörést szenvedett, Pesicet vesén szúrták, a szervet el is kellett távolítani, a sportolót azóta is altatják.

A történtekről ellentmondásos hírek láttak napvilágot, a nyomozás jelenlegi szakaszában az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az egyik társuk gyermekének születését ünneplő kézilabdásokba látszólag minden ok nélkül kötött bele egy nagyobb, 15-30 fős társaság. A szóváltást követően a szórakozóhely elé hívták a sportolókat, akikre azonnal késekkel támadtak. Bővebben>>

A szórakozóhely biztonsági kamerái által rögzítettek elemzése alapján a rendőrség úgy véli, a kézilabdások nem voltak agresszívak, még csak ittasak sem. Támadóik azonban az első szóra ütöttek. A három nevesített gyanúsított a felvételek szerint kivált a támadók közül és "önhatalmúlag" támadt a meggyilkolt Cozmára. Valamennyi gyanúsított büntetett előéletű, az Ausztriában elfogott N. Győző és R. Sándor ügyét a grazi igazságügyi szervek kezelik, heteken belül kiadhatják őket Magyarországnak.

A szórakozóhelyen és a diszkó előtti utcán térfigyelő kamerák rögzítették a történteket, és az esetnek több szemtanúja is volt. A rendőrség vasárnap este már konkrét személyeket gyanúsított meg, elsőként Sztojka Ivánt és az azóta Ausztriában elfogott R. Sándort. Hétfő reggelre egy újabb gyanúsítottat neveztek meg, N. Győzőt azóta elfogták, ő szintén az osztrák hatóságok őrizetében van. A rendőrség a tanúvallomások és a biztonsági kamerák felvételei alapján további gyanúsításokat valószínűsít.

A gyilkosság után Veszprémben és több magyar városban spontán megemlékezéseket tartottak a sportbarátok. A nagy rivális Pick Szeged kézilabdázói közösen emlékeztek meg Cozma haláláról, Budapesten a Papp László Sportarénánál volt spontán gyülekezés. Veszprémben este több ezer fős, feszült hangulatú megemlékezést tartottak, ahol többen bosszút követeltek. A városban hamar elterjedt, hogy a támadók enyingiek voltak - a három gyanúsítottból kettő is enyingi.

A hírek Enyingen is feszültséget okoztak . Először is elterjedt, hogy az egyik áldozat, az arccsonttörést szenvedett Zarko Sesum apja háromszáz volt katonával indul Magyarországra, hogy megbosszulja fiát. Sesum apja az egyik legnagyobb szerb örző-védő cég tulajdonosa, a hírhedt háborús bűnös Zeljko Raznatovic "Arkan" barátja.

A hétfői szerb lapok - amelyek amúgy tárgyilagosan és visszafogottan számolnak be a történtekről - nem tudnak róla, hogy Steva Sesum bosszúra készülne. Zarko Sesum anyja és apja a jelentések szerint már vasárnap Magyarországra utazott. A feltevést Vuk Jeremic szerb külügyminiszter képtelenségnek nevezte.

A hír rettegéssel töltötte el az enyingieket, akik attól tartanak, lövöldözés lesz a városban. Az Indexveszprém beszámolója szerint a települést eddig a vasárnap hajnali gyilkosság elkövetőinek tartott banda tartotta rettegésben, de immár a bosszútól is félnek.

A hétfői román lapok többsége visszafogottan és tényszerűen számolt be a gyilkosságról, a legtöbb tudósításnak se cigány- se magyarellenes felhangja sem volt. Ugyanakkor azt mindegyik román hírforrás tényként kezeli, hogy a válogatott sportolóval "cigányok csapata" végzett. Az Adevarul című lap jelentése szerint Marian Cozma maga is romák között nevelkedett Bukarest legkeményebb kerületében. Az Evenimentul Zilei arról ír, hogy Cozma apja, Petre Cozma is vérbosszút forral. Ezt Rares Jurca volt kézilabdázó nyilatkozta a lapnak, aki az Evenimentul írása szerint Cozma legjobb barátja volt.

A gyilkosság Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is megszólalásra késztette. Blogbejegyzésében az elkövetők roma származásával kapcsolatban azon aggályáról ír, hogy az eset így "még drámaibb társadalmi következményekkel jár".

Szűk körű búcsúztató lesz kedden a Veszprém Arénánál Marian Cozma tiszteletére, a konkrét időpontjáról azonban még nem döntöttek, egyeztetni kell a családdal, mondta Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke. A család kedden minden körülmények között hazaszállíttatja a holttestét.

A klub saját halottjának tekinti volt játékosát. Úgy tudják, a család szombaton szeretné a temetést megtartani Bukarestben. Erre a klubhoz tartozók, a játékosok és szurkolók is természetesen szeretnének minden körülmények között elutazni, tette hozzá Hunyadfalvy Ákos.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport