Cozma apja is bosszúra készül?

2009.02.09. 11:56 Módosítva: 2009.02.09. 17:00
A román lapok szerint igen. Arról is írnak, hogy a meggyilkolt sportoló maga is romák közt nőtt fel.

Marian Cozma Bukarest egyik legveszélyesebb kerületében, romák közt nőtt fel, írja hétfői sportmellékletében az Adevarul című román napilap, ami a román sajtó egészéhez hasonlóan tényként állítja, hogy a válogatott kézilabdást "cigányok egy csoportja" támadta meg. A másik momentum, amiről a teljes román sajtó megemlékezik, Zarko Sesum apjának bosszúállási terve - igaz, valamennyi cikk ugyanarra az egy forrásra, a román GSP tévére hivatkozik.

Az Evenimentul Zilei című napilap ugyanakkor úgy tudja, Cozma édesapja Petre Cozma maga is bosszúra készül. "Petrica olyan ember, aki sír és szenved ugyan, de maga fogja keresni az igazságtételt. Akik megölték a fiánt, nem maradnak büntetlenül. Amennyire én tudom, elhatározta, hogy a támadók nyomába ered" - idézi a lap Rares Jurcát. A volt kézilabdázó a lap szerint Cozma legjobb barátja volt.

A legfőbb bukaresti napilapok - a Jurnalul National, a Cotodianul, a Ziua, a Curentul - mind tárgyszerűen számolnak be a bűnesetről. A Realitatea hírtelevízió még vasárnap este egyenes adásban mutatott képeket a veszprémi gyertyagyújtásos szolidaritási tüntetésről, közelről láttatva a Magyar Gárda tagjait is és az árpádsávos zászlókat, vagy például az "Ébredj, magyar!" - feliratot. A stúdiókban zajló beszélgetéseknek azonban nem volt sem magyarellenes, sem romaellenes kicsengése. A kommentátorok meghatónak nevezték a veszprémi magyar lakosok szolidaritását.

Egyes román netes fórumokon ugyanakkor napvilágot láttak magyar- és romaellenes hozzászólások. Ezekre is utalva a bukaresti Új Magyar Szó kommentátora szerint ez a gyilkosság pont azokat az atavisztikus, törzsi indulatokat, a megtorlás szellemét szabadítja fel, amelyek jegyében az maga megtörtént. A veszprémi eset ráadásul a román-roma-magyar háromszögben tüzeli fel ezeket az indulatokat - állapítja meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport