Elkergették az ózdi romák a Magyar Gárdát

2009.02.09. 12:27 Módosítva: 2009.02.09. 15:37
Ellentüntetéssel akadályozták meg a Magyar Gárda ózdi megalakulását a helyi romák, a rendezvényen és azóta jogsértés nem történt. A gárda újabb alakuló gyűlést egyelőre nem jelentett be. Hevesen visszaállt a rend, miután szombaton 20-30 ember valótlan bejelentésre a cigánysorra érkező rendőrautóra támadott. A városban fokozott a rendőri jelenlét.

Ózdon ellentüntetést szerveztek a helyiek a Magyar Gárda vasárnapi alakuló gyűlése ellen, a délutáni rendezvényen csaknem 200 roma tüntető jelent meg. A Magyar Gárda végül elvonult, az alakuló gyűlést nem tartották meg, így a velük szemben álló ellentüntetők is szétoszlottak.

Ózdon vasárnap kora este nyugalom volt, annak ellenére, hogy szemtanúk az egyik városrészben kapákkal, kaszákkal, botokkal felszerelkezett társaságot, több tucatnyi embert láttak. A helyi rendőrségen kívül a megyei bevetési csoport, valamint a Készenléti Rendőrség tagjai is a városban vannak, számolt be a Független Hírügynökség vasárnap.

Egyedné Novodonszky Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre hétfőn azt mondta, hogy a rendőrség a szükséges mértékben van jelen továbbra is Ózdon, azonban a vasárnapi rendezvény óta.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Gárda jelezte-e már szándékát egy újabb rendezvény megtartására, azt mondta, ilyen bejelentés egyelőre nem érkezett hozzájuk. Hozzátette, hogy ilyen kötelezettségük csak akkor van, ha közterületen tartanak rendezvényt, és bár a vasárnapi magánterületen volt, ennek ellenére tájékoztatták a rendőrséget.

Szombaton Heves városban is meg kellett erősíteni a rendőri védelmet, miután 20-30 ember botokkal és szerszámokkal támadott meg rendőrjárőröket. A rendőrök azután jelentek meg a helyi cigánysoron, a Dankó Pista utcában, hogy bejelentés érkezett, amiről végül kiderült, hogy valótlan volt, mondta el hétfőn kérdésünkre Lóczi Zsolt gyöngyösi rendőrkapitány.

Lóczi Zsolt szombat este hétfő reggelig tartó fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a városban, hétvégén teljes volt a nyugalom. Feltehetően azért érte támadást a rendőröket, mert pénteken egy nyolcszoros körözés alatt álló ember után kutattak a környéken, akit akkor nem találtak meg. A valótlan bejelentés ezután érkezett a rendőrségre, majd szombat este, mikor megerősítették az ellenőrzést, a körözött embert is elfogták.

A rendőrkapitány azt is elmondta, hogy a támadásban senki nem sérült meg, a rendőröket azonban életveszélyesen megfenyegették, autójukat ököllel csapkodták, a szélvédő felé lapátot lendítettek.

Az ügyben 9 támadó ellen indult eljárás, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt; közülük 8 személyt őrizetbe vettek. A kilencedik támadót, egy idős asszonyt, egészségi állapota miatt nem vették őrizetbe.