Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Újabb hóviharok Nagy-Britanniában

2009.02.10. 11:38
Kedd hajnalban megint vihar érkezett Nagy-Britannia fölé, az ország délnyugati részében árvízveszéllyel fenyegető mennyiségű eső esett, sok helyen nincs áramszolgáltatás, Közép-Angliában és Walesben havazik és erős szél fúj. Reggel több járatot töröltek a nemzetközi reptereken.

Hóviharok és heves esőzések sújtották kedden Nagy-Britanniát, ahol már több mint egy hete tartanak az évtizedek óta nem tapasztalt, hullámokban érkező havazások. Az időjárás miatt ismét több légi járatot törölni kellett, köztük egy budapestit.

Az újabb téli vihar ezúttal délnyugat felől, az Atlanti-óceánról érkezett. Az ország déli-délnyugati térségeiben árvízveszéllyel fenyegető mennyiségű, helyenként 60 milliméter eső hullott, Közép-Angliában és Wales keleti részein 10-20 centiméternyi friss hó esett. Mindezt 80 kilométeres széllökések kísérték.

Máris több, alacsonyabban fekvő település víz alá került Anglia déli vidékein; sok helyen a tűzoltóknak kellett kimenteniük a vízben rekedt járművek utasait. Angliában több száz otthonban nincs áramszolgáltatás, Walesben sok iskolában tanítási szünetet rendeltek el.

A jóval enyhébb atlanti klímához szokott Nagy-Britanniában harminc éve nem volt az ideihez hasonló hideg és havas tél. December és január is sokkal hidegebb volt az átlagnál, a múlt hét eleje óta pedig mindehhez legalább egy nemzedék óta nem látott mennyiségű hó is járult.

A szinte folyamatos hóesés hatalmas felfordulást okoz: elfogyott az utak síkosság-mentesítésére használt szóróanyag, több térségben jobb híján konyhasóval szórták a behavazott utakat.

Az elmúlt egy hétben több száz járatot töröltek a havazás miatt a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtéren, köztük számos budapestit is. Az országra kedd hajnalban rátört vihar miatt ismét járatokat kellett törölni. Az egyik nagy londoni repülőtéren, a várostól északnyugatra fekvő Lutonon törölték a Wizz Air légitársaság reggeli budapesti járatát is, bár a légikikötőben azóta újraindult a forgalom.

A meteorológiai szolgálat már a hétvégén hivatalos időjárási riasztást adott ki az érintett térségekre. Az előrejelzések szerint a hét további részében már nyugodtabb időjárásra lehet számítani, lassan megszűnnek a nagy havazások.