Vádat emeltek Kiss Ernő ellen

2009.02.10. 14:28 Módosítva: 2009.02.10. 14:42
Hatóság félrevezetése és ittas vezetés miatt emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség Kiss Ernő volt XIII. kerületi rendőrkapitány ellen. Három másik rendőr ellen pedig hivatali visszaélés miatt: ők próbálták eltüntetni a vád szerint a nyomokat, mikor a dandártábornok ittasan kocsikat tört össze az autójával.

Kiss Ernő kocsiját több összetört autó között találták meg üresen még 2007 novemberében. Nem sokkal később az internetre felkerült a dandártábornok állítólagos vallomása, ami szerint autóját egyik éjszaka ellopták a Budakeszi útról, és ő csak másnap délelőtt vette ezt észre, akkor értesítette a budapesti rendőrfőkapitányt. Ezután tudta meg azt is, hogy az autójával balesetet okoztak. Kiss Ernő a XIII. kerület kapitánya volt, de az ügy kirobbanása után leváltották, azóta nyugállományba vonult.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a volt rendőrkapitány ellen február elején vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Hatóság félrevezetésével és ittas vezetéssel vádolják, ezek vétségek és egy év börtönt, pénzbírságot, vagy közérdekű munkát lehet kapni érte.

Az ügynek három másik vádlottja is van: annak a járőrpárnak a két tagja, akik a tábornok balesetéhez kivonultak. Őket azért vádolják hivatali visszaéléssel, mert nem intézkedtek a rendőri vezető ellen. A másodrendű vádlott egy azóta már szintén nyugdíjba vonult rendőrtiszt, aki megpróbált segíteni a nyomok eltüntetésében. Ellene szintén hivatali visszaélés a vád, ezért három évet lehet kapni, ha a bíróság elítéli ezért.

Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség emelt vádat, a Pest Megyei Főügyészséget a másodfokon felmerülő feladatok ellátásával és az ügyben a sajtóban felmerülő kérdések kezelésével bízták meg.

Kiss Ernő hosszú ideig volt rendőri vezető. Az azóta megszűnt KBI-t, a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette. 1998-ban levizelte a Teve utcai rendőrpalotát, ezért leváltották. Később a XIII. kerület rendőrkapitánya lett, 2007-ben került elő újra a neve, amikor ittasan összetört kocsijával több autót.