A rendőrség szerint semmi gond nem volt a Siófokon masírozó csapattal

2009.02.11. 11:17 Módosítva: 2009.02.11. 11:46
A lakosság visszajelzéseiből határozottan arra lehet következtetni, hogy egy szervezett enyingi bűnözőcsapat ténykedése keseríti meg a környéken élők életét. Ez a banda ugyan megpróbálta, de nem tudta átvenni a hatalmat a siófoki éjszakai élet felett - nyilatkozta Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere. A rendőrség látta a köztéri kamerák felvételeit, de azok alapján nem történt bűncselekmény.

"Nagy a baj ebben az országban, ha az érintett megye illetékes rendőri vezetője nem tud erről" - mondta Siófok polgármestere a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetőjének hétfői nyilatkozatára reagálva.

Erődemonstráció

Balázs Árpád tudomása szerint a romák nyári siófoki felvonulása erődemonstráció volt, egyfajta dacos reakció arra, hogy nem tudták kiterjeszteni a befolyásukat a siófoki vendéglátósokra. A felvonulók egyike sem helyi roma volt, hanem mindenki Enyingről, illetve a szomszédos megyéből érkezett, a felvonulók csapatát pedig egy Fejér megyéből érkezett vajda vezette - tette hozzá.

Mint kifejtette, a felvonulás után ugyan nem okozott komolyabb bajt Siófokon az enyingi csapat - köszönhetően a helyi rendőrség erőfeszítéseinek is -, ő azonban mégis elégedetlen. A helyi rendőrség ereje nem elegendő a turista szezon közbiztonságának garantáláshoz, ezért elfogadhatatlan, hogy 2002 nyarán elvezényelték, és azóta sem küldték vissza a balatoni nyár háborítatlanságát minden évben garantálni hivatott készenléti egységet Siófokra - jelentette ki.

Balázs Árpád azt is sérelmezte, hogy a rendőrség elsősorban a politikai jellegű szabálysértéseket üldözi, ezért nem tud időnként megfelelő erőket bevetni a lakosságot vagy a vállalkozókat sértő bűnözőkkel szemben. Miközben 150-200 roma háborítatlanul vonulhatott végig "a siófoki nyárban", az eseménnyel csaknem egy időben a rendőrség lecsapott egy be nem jelentett fideszes sajtótájékoztató résztvevőire a fővárosban - emelte ki.

Nem történt bűncselekmény

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel azt közölte, hogy a rendőrségnek nincsenek hiteles, tényszerű információi arról, hogy a veszprémi kézilabdázókat vasárnap hajnalban ért brutális támadás gyanúsítottjai és az elmúlt év nyarán Siófokon felvonuló 150-200 fős társaság azonos kör lenne - közölte. Bíró Gábort a Somogyi Hírlap a "Rettegik az enyingi bandát" című, kedden megjelent írása nyomán kereste meg az MTI.

A cikk szerzője felidézte: a múlt év nyarán, mintegy 150-en - erőfölényüket demonstrálva a sétány őrzéséért felelős konkurens biztonsági cégnek - késekkel, kardokkal vonultak végig Siófok egyik sétányán. Az MTI kérdésére, hogy a rendőrség megerősíti-e a megyei napilapban megjelenteket, azaz van-e tudomásuk az enyingi cigányok egy csoportjának siófoki jelenlétéről, "balhéiról", a szóvivő írásban válaszolt.

Bíró Gábor közölte: július 24-én este a siófoki rendőrkapitányság bejelentést kapott, hogy a Petőfi sétányon egy 150-200 fős, férfiakból álló társaság vonult végig, s ez egyesekben félelmet keltett. Ezt követően a siófoki rendőrök a környező őrsöktől megerősítést kérve indultak a helyszínre, ahol kiérkezésükkor a bejelentésben szereplő csoport már nem volt jelen. A biztonsági kamerák felvételeit elemezve, a beszerzett információk szerint az ismeretlen személyekből álló csoport - miután 10-15 perc alatt végigvonult a sétányon - elhagyta a város területét is.

A felvételek alapján sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtek el a főként fiatal felnőtt, illetve középkorú férfiak - közölte a szóvivő. Hozzátette: a kamerák képein a csoport tagjainál támadásra alkalmas, közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható.

"A Siófoki Rendőrkapitányság felé sem a sétányon lévő üzletek tulajdonosaitól, sem más személyektől nem érkezett bejelentés, hogy sérelmükre bármiféle jogsértést követtek volna el a csoport tagjai" - írta a szóvivő. A rendőrségnek nincs hiteles, tényszerű információja arról, miért vonult fel a csoport, mint ahogy arról sem tudnak, hogy a napokban Veszprémben történt gyilkosság gyanúsítottjai részt vettek-e az említett felvonuláson.

Rendőrségi struccpolitika

Az MTI-nek több, a nyilatkozatot csak név nélkül vállaló siófoki vendéglátós viszont elmondta: rendre konfliktusok forrása a roma csapatok megjelenése a városban, s ezt a kérdést szerintük a helyi rendőrség "struccpolitikával" kezeli.

Mint arról beszámoltak, tudnak ellehetetlenített vendéglátóipari egységekről, ahová a randalírozó csoportok betérnek, és ha fizetnek is a fogyasztásért, akkor sem hagyják szó nélkül az összeg nagyságrendjét. Van olyan is, aki nem engedi be őket - mondta egyikük. A Petőfi sétányon történt felvonulással kapcsolatosan annak a véleményüknek adtak hangot: a rendőrség "agyonhallgatta" a roma felvonulást.

A siófoki polgármester szerint szervezett bűnözésről akkor beszélhetünk, ha egy banda az általa kitűzött feladattal arányosan "bármekkora csapatot" mozgósítani tud. Balázs Árpád kifejtette, a lakossági visszajelzések szerint zsarolásból, futtatásból, lopásból és betörésből élnek a banda tagjai, s főleg a kiszemeltek családtagokjait és gyermekeit megfenyegetve zsarolják meg áldozataikat. Elsődlegesen saját etnikai csoportjukat terrorizálják, akik azonban erről nem mernek bejelentést tenni.

Siófokon és környékén rendkívül sok lopást és betörést írnak az enyingi banda számlájára - tette hozzá, példaként említve az egyik siófoki képviselő esetét, akinek a pincéjét is feltörték, majd mikor az elkövetők után eredt, megfenyegették. Egy kisebbségi önkormányzati vezetőt a nyílt utcán pofoztak le a pénzéért - számolt be egy másik történetről.