Kína bejelentette az első idei baromfijárványt

2009.02.11. 10:20 Módosítva: 2009.02.11. 12:05
Kína északnyugati részben több mint ötszáz szárnyas pusztult el, további tizenháromezret pedig óvintézkedésként pusztítottak el. A madárinfluenza emberről emberre nem terjed, csak beteg állattal érintkezve fertőz. Idén öten haltak meg az H5N1-es vírus miatt Kínában.

Kína kedden késő este bejelentette, hogy H5N1-es madárinfluenza-járvány tört ki a baromfiállományban az északnyugati Hszincsiang tartományban. Ez az első bejelentett járvány 2009-ben, pedig humán fertőzések és halálesetek már voltak idén.

Idén egészen mostanáig a hivatalos bejelentések szerint nem volt Kínában megbetegedés a baromfiállományban. A szakemberek értetlenül álltak a jelenség előtt. Egyben aggódnak, hogy a vírus módosulhatott, és már lappangó formában képes jelen lenni a baromfiállományban.

A pekingi bejelentés szerint több mint ötszáz szárnyas pusztult el, óvintézkedésképpen pedig tizenháromezret semmisítenek meg. A közleményből nem derül ki, hogy csirkéről van-e szó.

A H5N1-es madárinfluenza-vírus emberről emberre nem képes terjedni, csak fertőzött állattal, leginkább házi szárnyassal való közvetlen érintkezés útján tud embert megfertőzni. Kínában idén nyolc ember kapta el a H5N1-es típusú madárinfluenzát, és közülük öten haltak meg. Azóta, hogy 2003-ban ismét feltűnt a betegség Kínában, huszonöten haltak meg.

Az öt halálos eset közül az egyik Hszincsiang fővárosának, Urumcsinak a közelében történt, és az áldozat január 10-én fertőződött meg, de a most bejelentett baromfijárvány onnan ezer kilométerre tört ki.

Egy három éves kínai kislány volt a legfiatalabb beteg, akit közel egy hónapi kórházi kezelés után, február elején gyógyultan engedtek haza. Szervezetében január 16-án mutatta ki egy vizsgálat a H5N1-es vírust.