Megrohamozták a szabadkai főpostát egy álhír miatt

2009.02.12. 14:12 Módosítva: 2009.02.12. 14:12
Egy hallgató azzal viccelt, hogy megkapta az állami vállalatok privatizációjából neki járó pénzt. Egy ember elvileg 1000 euróhoz juthat, de a válság miatt ez az összeg jóval kisebb lesz.

Betelefonált a Szabadkai Rádió egyik élő műsorába szerdán egy hallgató, aki "viccből" közölte, hogy a nyugdíjával együtt kézhez kapta az állami vállalatok privatizációjából a polgároknak korábban ígért ezer eurót (mintegy 300 ezer forintot). A műsor után az emberek ellepték a város központi postahivatalát, követelve az ingyenes részvényekért járó pénzüket, írja a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

A posta alkalmazottai órákon keresztül próbálták felvilágosítani a reménykedőket, hogy nincs pénz, valaki rossz tréfát űzött velük. A naivabbak még a kora esti órákban sem voltak hajlandóak elhagyni a posta épületét és beletörődni, hogy nem számíthatnak az ezer euróra.

Tavaly januárban ingyenes privatizáció kezdődött Szerbiában: az ország állampolgárai hat állami vállalat (köztük a NIS szerbiai kőolajipari cég) térítésmentesen kiosztandó részvényeire nyújthatták be igényüket. Az előzetes számítások alapján mintegy négymillió kérvényre számítottak, és mivel a szétosztandó vagyont négymilliárd euróra (1200 milliárd forintra) becsülték, egy ember elvben ezer eurót jelentő értékpapír birtokába juthatott. A részvényeket készpénzre beváltható tulajdoni jegyekként hirdették meg.

A gazdasági világválság miatt azonban a privatizált vállalatokért nem fizettek annyit, mint amennyire a szerb állam számított. Emellett az igénylők számát is alultervezték: négymillió helyett több mint ötmillióan folyamodtak a privatizációs ügynökséghez, így egyre bizonyosabbnak látszik, hogy az ígért ezer eurónál jóval kevesebbet kapnak a részvényesek. Ezt tavaly decemberben Radovan Jelasics, a szerb jegybank kormányzója is megerősítette az Indexnek adott interjújában.