Vesztegetés miatt vádat emeltek a borsodi közgyűlés alelnöke ellen

2009.02.12. 16:43 Módosítva: 2009.02.12. 16:47
A fideszes Gergely Zsolt és négy társa a volt MSZMP-székház eladása során keveredett gyanúba.

Hivatali vesztegetés miatt az ügyészség vádat emelt Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős alelnöke, illetve Madzin Tibor ongai polgármester és három társuk ellen. A Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ, a volt MSZMP-székház értékesítési szándékával összefüggésben nyomozott. Alapvetően az eladással kapcsolatos önkormányzati döntést elemezték, de más ingatlannal kapcsolatos kérdéseket is vizsgáltak.

A megyei önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd az értékbecsléshez igazodó minimális vételár megjelölésével nyilvános pályázaton eladásra meghirdették.

Az ügyészség szerint az eladási szándékról értesülve két vállalkozó vádlott még a pályázat kiírása előtt felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy az épületet kedvező áron megvehessék. Gergely kenőpénz ellenében segítséget ajánlott. Közreműködésével a vállalkozók még nyilvánosságra hozatala előtt megismerték a pályázati kiírást, így kedvező ajánlatot tehettek.

Gergely a vád szerint ezután áron alul, harmincmillió forint haszonnal vásárolhatott építési telket egy már épülő lakóházzal.

A megyei önkormányzat három pályázati felhívása eredménytelenül zárult, s ezt követően már a minimális vételár megjelölése nélkül ismételten megpályáztatták az ITC-székházat. Ekkor a pályázat eredményes volt, azonban a megyei közgyűlés mégis úgy döntött, hogy nem adja el az épületet. E döntést követően Gergely Zsolt felbontotta az építési telekre kötött adásvételi szerződést, így anyagi előnyhöz nem jutott.

A két vállalkozó egy harmadik társukkal Onga nagyközség külterületén is meg akart venni egy ingatlan, amiért két részletben, összesen egymillió forint kenőpénzt vett át Madzin Tibor, a település polgármestere.