Olivér
5 °C
8 °C

Cozma-gyilkosság:
feladta magát Sz. Iván

2009.02.13. 00:40 Módosítva: 2009-02-13 13:05:11
A Marian Cozma elleni gyilkosság miatt körözött férfi csütörtök éjszaka jelentkezett ügyvédjével a veszprémi kapitányságon. A 22 éves férfit a rendőrség őrizetbe vette, és hajnali ötig hallgatta ki. Ügyvédje elmondta, Sz. Iván tagadta a vádakat.

Két nappal azt követően, hogy a vasárnapi veszprémi gyilkosság két gyanúsítottját, a sárbogárdi R. Sándort és a budapesti N. Győzőt már kedden Ausztriában őrizetbe vették, Sz. Iván már levélben jelezte a szüleinek, hogy feladná magát a rendőrségen.

Ezt csütörtök éjszaka meg is tette: éjfél előtt néhány perccel megjelent ügyvédjével a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon. A férfit a rendőrség azonnal őrizetbe vette. A gyanúsított kihallgatása hajnali ötig tartott. A rendőrség közlése szerint a Sz. Iván a körülményekhez képest nyugodtan viselkedett és közreműködő volt.

Drescher Ivor ügyvéd az MTV péntek reggeli műsorában elmondta, hogy a rendőrségen három gyanúsítási tételt róttak fel Sztojkának. Emberöléssel, életveszélyt okozó testi sértéssel és súlyos testi sértéssel gyanúsították meg.(A rendőrség szerint Sztojka Iván a gyanú szerint társtettesként vett részt a gyilkosságban, a végzetes szúrást pedig R. Sándor vitte be Cozmának, bár ez még nem teljesen biztos.) Az ügyvéd szerint a gyanúsított részletes vallomást tett, de nem ismerte el bűnrészességét, hanem próbálta magát tisztázni.

A késeléstől a kihallgatásig

Múlt vasárnap hajnalban egy kiprovokált verekedés után megkéselték a Veszprém kézilabda-csapatának három játékosát. A román Marian Cozmát vesén és szíven szúrták, ő a kórházban meghalt. A segítségére siető horvát Ivan Pesict vesén szúrták, a szerb Zarko Sesumot pedig fejbe rúgták.

A rendőrség 10-12 órával a bűncselekmény után azonosította R. Sándort és Sz. Ivánt. Még a gyilkosság napján elfogták Ausztriában R. Sándort és a vele menekülő, a késeléssel csak az őrizetbe vétele után kapcsolatba hozott N. Győzőt.

A harmadik gyanúsítottat, Sz.-t eddig keresték a rendőrök. Lakossági bejelentés alapján szerdán a Fejér Megyei Szent György Kórházban, csütörtökön pedig egy székesfehérvári, palotavárosi tízemeletes panelházban keresték a körözött bűnözőt, de egyik akció sem járt sikerrel. Megtalálták viszont azt a terepjárót, amivel Sz. Iván és két, az osztrák rendőrség őrizetében levő társa, R. Sándor és N. Győző elmenekült a gyilkosság helyszínéről. A tanúvallomások és a szórakozóhely biztonsági kameráinak felvételei alapján a rendőrök úgy vélik, Marian Cozmát R. szúrta szíven.

Levelet ír

Az enyingi családi ház udvarára bedobott levélről, amelyben Sz. Iván jelezte, hogy feladná magát, a rendőrség is tudomást szerzett, azt elkérték a szülőktől. A tartalmáról azonban napközben a Fejér megyei rendőrszóvivő nem kívánt tájékoztatást adni.

Az MTI-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő enyingi forrás szerint Sz. Iván a levélben tagadta a bűncselekmény elkövetését. Azt írta, ő csupán rosszkor volt rossz helyen. A dolog tisztázása végett feladja magát a rendőrségen.

Sz.-ék Enyingről indultak Veszprémbe egy nagyobb társasággal múlt szombaton (az enyingi banda hírhedt volt a Balaton partján, korábban Siófon rendeztek erőt demonstráló felvonulást).

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Derzsy Péter alezredes a napokban azt nyilatkozta, hogy a veszprémi bárban 25-30-an érkezhettek meg, de a rendelkezésre álló adatok alapján közülük csak hárman vettek részt a bűncselekményben. Ezt a rendőrség szerint videofelvételek, tanúvallomások és az adatgyűjtésekből származó más információk erősítik meg.

Egy, magát az enyingi banda korábbi tagjának valló, a Veszprémi Naplónak nyilatkozó férfi szerint Sz. Ivánék védelmi pénzt akart kicsikarni annak a Patrióta lokálnak az üzemeltetőjétől, ahol a veszprémi kézilabdásokra támadtak.

Védelmi pénzre vagyonvizsgálat

A nyilatkozó szerint a rendőrség évek óta pontosan tudja, hogy a banda miből él, mégsem lépett fel velük szemben, sőt a Cozma-gyilkosság kapcsán sem beszél arról, hogy bandaháború van a háttérben. Szerinte a banda tagjai pénzbehajtással, szórakozóhelyek védelmével, prostituáltak futtatásával, nagy értékű lopott autók romániai eladásával, rablásokkal tartják fenn magukat.

A gyilkosság miatt a figyelem középpontjába került banda vezetői ellen a rendőrség vagyonosodási vizsgálatot kért. Bencze József országos rendőrfőkapitány szerint ugyanis okkal feltételezhető e személyekről, hogy kizárólag bűncselekményből élnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?