Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Kislányt zaklatott egy boszniai imám

2009.02.13. 19:35
Szexuális zaklatás miatt börtönbüntetésre ítéltek egy imámot Boszniában, az országban ez volt a második ilyen eset. Az áldozat egy 10 éves kilány.

Egy 10 éves kislány megrontása miatt másfél évi börtönbüntetésre ítéltek egy imámot pénteken a közép-boszniai Travnikban, jelentette a boszniai rádió. A balkáni országban ez volt a második eset, hogy egy muzulmán papot ilyen ügyben elítéltek.

A vádirat szerint Resad Omerhodzic 2004-ben az irányítása alatt álló mecsetben diáklányoknak tartott hitoktatást, és eközben szexuálisan zaklatta őket. Egyik áldozatának a családja jelentette fel.

Az ítélet kihirdetése után a tárgyalótermet elhagyó imám azt hangoztatta, hogy összeesküvés áldozata, és az ellene folytatott médiakampány miatt ítélték el. Védői közölték, hogy fellebbeznek.

A helyi muzulmán közösség egy emberként vette védelmébe imámját, akit ártatlannak tart. A múlt héten egy televíziós stáb akart forgatni abban a hegyvidéki faluban, ahol az elítélt mecsete van, de a helybeliek rájuk támadtak, és a csoport tagjai rendőri kíséret mellett voltak kénytelenek távozni a településről.

A kislány családtagjai közül senki sem volt elérhető, hogy véleményt mondjon az ítéletről.

Az északnyugat-boszniai Bihacban 2007-ben kétévi börtönbüntetésre ítéltek egy másik imámot, aki hat 12 és 16 év közötti lánnyal erőszakoskodott. A 3,8 milliós Bosznia lakóinak mintegy 40 százaléka muzulmán vallású.