Magyarországra hozták Jozef Rohácot

2009.02.13. 14:48 Módosítva: 2009.02.13. 16:05
Pénteken megérkezett Magyarországra Jozef Rohác, aki a gyanú szerint közreműködött az 1998-ban, az Aranykéz utcában elkövetett robbantásban. A szlovák férfi azóta bujkált, tavaly októberben azonban egy közúti ellenőrzésen lebukott Prágában. A cseh hatóságok most adták ki Magyarországnak.

Magyarországra hozták pénteken Jozef Rohácot, aki kapcsolatba hozható a budapesti Aranykéz utcai robbantással. A szlovák férfit repülővel érkezett Budapestre, miután a cseh hatóságok kiadták őt Magyarországnak. Jozef Rohácot a Ferihegyi repülőtérről rabszállítóval vitte a rendőrség Gyorskocsi utcai épületébe, több állig felfegyverkezett kommandós kísérte.

A budapesti Aranykéz utcai robbantással, továbbá a Fidesz székházánál, a Szájer József, illetve Torgyán József lakásánál a kilencvenes évek végén elkövetett robbantásokkal is összefüggésbe hozott, és közel egy évtizede bujkáló Rohác tavaly október 27-én egy közúti ellenőrzéskor bukott le Prágában. Elfogása óta a prágai Pankrác börtönben őrizték.

A prágai városi bíróság december elején döntött úgy, hogy Jozef Rohác kiadható Magyarországnak. Rohác előbb panaszt nyújtott be a kiadatási döntés ellen, de Petr Kulawiak, a prágai városi bíróság szóvivője azt mondta, hogy ezt a fellebbezést Rohác később visszavonta.

Csehországban lezárták a büntetőeljárásokat

A kiadatás feltétele az volt, hogy be kell fejezni azokat a büntetőeljárásokat, amelyeket a cseh rendőrség folytat Rohác ellen, a cseh hatóságok ittas vezetés és hivatalos iratok hamisítása miatt indítottak ellene eljárást. A prágai belvárosi bíróság a múlt héten meghozta döntését, ami életbe is lépett. A bíróság döntése alapján Jozef Rohácot három évre kitiltották a Cseh Köztársaság területéről, három évre eltiltották motoros járművek vezetésétől, és elkobozták a nála talált hamis iratokat. Petr Kulawiak szerint a döntést sem az államügyész, sem Rohác nem fellebbezte meg.

A BRFK december elején azt közölte, amennyiben kiadják a cseh hatóságok Jozef Rohácot Magyarországnak, a BRFK az európai elfogatóparancsban is szereplő bűncselekmény, Seres Zoltán vállalkozó elleni emberölési kísérlet miatt hallgatja ki őt gyanúsítottként.

A BRFK szerint a szlovák férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 3,5 kilogramm plasztik robbanóanyag felhasználásával távirányítású szerkezetet készített, és közreműködött abban, hogy azt 1997. június 3-án rögzítsék egy parkoló Bentley alvázára a főváros XVIII. kerületében, a Tulipán utcában.

Serest akarták meggyilkolni

A robbanószerkezet elhelyezésének célja a rendőrség szerint Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolása volt, de a felerősítésre szolgáló mágnes gyengének bizonyult, a szerkezet a gépkocsi indulásakor leesett, így nem történt robbanás. Serest két évvel később Tahitótfalun autójában géppisztollyal agyonlőtték, azóta sem derült ki, ki az elkövető. Az elkövető személye nem ismert.

A férfi tanúként más bűncselekményekben is kihallgatható, és ha felmerül, hogy más bűncselekménnyel is meggyanúsítható, akkor a kiadatási kérelmét pótlólag ki kell egészíteni. A BRFK szerint a szlovák férfi neve felmerült több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel összefüggésben, ezek vizsgálatát a rendőrség megkezdte.

Négy ember halt meg

1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 2. számú ház előtt parkoló Polski Fiat 126-os gépkocsi alatt nagy erejű pokolgép robbant. Négy ember meghalt, huszonöten megsérültek, köztük külföldi állampolgárok is. A merénylet célpontja és egyik áldozata a Boros Tamás vállalkozó volt. Borost a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffiaügyben. Ez volt Magyarországon az első eset, hogy vétlen emberek is áldozatul estek alvilági leszámolásnak.

A BRFK még 2000-ben tartott sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a rendőrség a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és bandájának tagjait gyanúsítja több robbantásos bűncselekménnyel, így az Aranykéz utcai merénylettel és a Seres Zoltán ellen elkövetett - akkor sikertelen - merénylettel. A nyomozás kiderítette, hogy a felrobbant Polski Fiatot a szlovák Jozef Hamala, Rohác bandájának tagja vette meg hamis papírokkal. A nyomozások adatai szerint a bűnözői csoport számlájára legalább tíz, 1998 tavaszán és nyarán elkövetett merénylet írható. Így többek között a Fidesz Lendvai utcai székházánál, valamint politikusok - Szájer József és Torgyán József - lakásánál elkövetett robbantások is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport