Nem érdemes lapát nélkül autózni

2009.02.13. 18:34
Hétvégén is folytatódik a téli időjárás, a havazás miatt óvatos közlekedést kérnek a járművezetőktől, illetve hogy vigyenek magukkal hóláncot, lapátot és homokot.

Szombaton is havazás várható az ország északi, észak-keleti tájain és a Duna-Tisza közén; a tűzoltók a közlekedés veszélyeire hívják fel az autósok figyelmét.

Tóth Tamás meteorológus elmondta, lassan csökken ugyan a csapadék mennyisége szombaton, de az ország azon részein, ahol eddig is havazott, folytatásra lehet számítani. Északon és észak-keleten 3-5 centiméter vastagságú hó hullhat az éjszaka folyamán, szombaton ennél kevesebb.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője elmondta, ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot.

A szóvivő hangsúlyozta, aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk, figyelmeztetett Dobson Tibor.

Rámutatott arra, hogy az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor.

Szólt arról is, hogy a hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.

Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható, mondta.

A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá elakadt autó vagy kidőlt fa esetében, közölte Dobson Tibor.