Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Szülei Franciaországban is felboncoltatják Ophélie-t

2009.02.15. 17:04
Azért, mert a Dunában találták meg a francia lányt, még nem biztos, hogy öngyilkosság vagy baleset történt - indokolták, hogy miért járnának a végére a fulladásos halálnak.

Új boncolást kér Franciaországban Ophélie családja - mondta a Budapesten eltűnt francia diáklány szüleinek ügyvédje.
Francis Chouraqui a Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő párizsi hetilapnak adott interjújában úgy véli, azért van szükség a nyomozás folytatására és kiegészítő igazságügyi orvos szakértői véleményre, mert a magyar rendőrség "nem átláthatóan kommunikált" az ügyről, ragaszkodott ahhoz a feltételezéséhez, hogy öngyilkosság vagy baleset történt, s nem vizsgált ki minden emberrablásra utaló nyomot.
Az ügyvéd azt reméli, hogy már hétfőn hazaszállíthatják Franciaországba a holttestet, amelyet a csepeli Szabadkikötőnél találtak meg csütörtökön a Dunában. A DNS-vizsgálat eredménye, amely után teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy Ophélie Bretnachert találták meg, vasárnap lesz meg - tette hozzá az ügyvéd.
A rendőrség hivatalos közlése szerint testalkata, ruházata és ékszerei alapján nagy valószínűséggel a decemberben nyomtalanul eltűnt francia diáklány holttestét találták meg. A rendőrség azt is közölte: az elsődleges adatok nem utalnak bűncselekményre, a holttesten csak az látszik, hogy több mint két hónapon át vízben volt.
Az ügyvéd szerint a boncolás alapján úgy tűnik, hogy a halál oka fulladás, de annak körülményei még nem tisztázottak. "Azért, mert a Dunában találták meg, még nem biztos, hogy öngyilkosság vagy baleset történt" - hangsúlyozza Chouraqui. Hozzátette: "A helyi rendőrség mindenképpen erre a következtetésre akart jutni azért, hogy Budapest megőrizhesse egy olyan nyugodt város hírét, amely az oda érkező diákok biztonságát garantálja."
Az ügyvéd arra is emlékeztetett, hogy Ophélie érzelmileg kiegyensúlyozott, tervekkel teli sikeres fiatal nő volt. S bár szerinte az öngyilkosság általában "megmagyarázhatatlan rejtély", egy öngyilkosságra készülő ember nem megy olyan gyors és határozott léptekkel, ahogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján Ophélie ment az eltűnése előtti percekben.
Az ügyvéd az újság kérdésére leszögezte: nem azzal vádolja a rendőrséget, hogy "nem tisztességesen végezte a nyomozást". Azt viszont állítja, hogy "nem kommunikált átláthatóan a családdal", s félretolt minden olyan elemet, amely az emberrablás feltételezését erősítette. Mint például annak a nőnek a bejelentését, aki Ophélie eltűnésének éjszakáján kocsival hajtott át a Lánchídon, s "szembe találta magát egy álló gépkocsival, amelyben heves szóváltás folyt több személy között, körülbelül ott, ahol Ophélie táskáját megtalálták". Az ügyvéd szerint az is elképzelhető, hogy ezek a személyek lökték a vízbe a lányt.
"Megerőszakolták? Hogy került a kék folt a jobb combjára? Az igazságügyi orvosszakértő azt állítja, hogy a test két hónapot volt a vízben, de tényleg a Duna vízében?" - sorolta kérdéseit az ügyvéd. Ezeknek a részleteknek a tisztázására kéri "mielőbb" a család a franciaországi boncolást. "Amíg nem lesznek egyértelmű tudományos és francia válaszok a kérdésekre, ragaszkodni fogok ahhoz, hogy az ügy folytatódjon. És a bűnügyi szál nyitva marad" - fogalmazott az ügyvéd.