Visszavitték a börtönbe Ronnie Biggs-et

2009.02.16. 21:24 Módosítva: 2009.02.16. 21:25
A huszadik század legnagyobb vonatrablója nem tud már beszélni, olvasni, írni, önállóan enni és inni. A leromlott egészségi állapotú Ronnie Biggs-et a hétvégén tüdőgyulladással vitték kórházba, de hétfőn már újra a börtönben volt.

Visszavitték a börtönbe Ronnie Biggs-et, aki a kulcsfigurája volt a Nagy Vonatrablás néven ismertté vált 1963-as bűnténynek. A 79 éves férfit súlyos állapotban, tüdőgyulladással vitték egy kórházba a hétvégén észak-angliai börtönéből. "Visszavitték. A hatóságok erről értesítettek" - közölte telefonon 34 éves fia hétfőn az AFP-vel. Ennél többet egyelőre nem tudott mondani arról, hogy miért került vissza a börtönbe az idős elítélt.

"Az orvosok azt állítják, hogy stabil, de súlyos az állapota. Volt már három agyvérzése, két szívrohama, és még bőrrákja is az elmúlt években, ezért a szervezete eléggé megviselt. Nem tud már beszélni, olvasni, írni, nem képes önállóan enni és inni" - mondta Michael Biggs újságíróknak még a hétvégén, amikor apját kórházba vitték. Biggs családja évek óta kampányol azért, hogy töröljék el a férfi hátralévő börtönbüntetését és engedjék szabadon, hogy otthonában, családtagjai körében élje le maradék életét.

A bűntény, amely világhírűvé tette, 1963. augusztus 8-án történt. Biggs és 15 fős álarcos bandája hamis tilos jelzéssel megállította a nyílt pályán a brit királyi posta Glasgow-ból a londoni Euston pályaudvarra tartó szerelvényét. Az akció a tervnek megfelelően összehangoltan zajlott. Bár a támadóknak voltak fegyvereik, lövés nem dördült el, viszont a vonat ellenálló vezetőjét úgy megverték, hogy a férfi mozgássérült lett egy életre.

A banda 2,6 millió fontot rabolt el összesen csaknem 120 postazsákkal. Ez az összeg ma nagyjából 13 milliárd forintot érne. Minden jól ment a banda számára egészen addig, amíg egy átmeneti menedéknek kijelölt vidéki házban el nem vesztették a fejüket, és a zsákmány fölötti örömükben nem kezdték kiszórni a rengeteg papírpénzt, amit azután összeszedtek, csak éppen nem mindet. Ráadásul mindent összefogdostak a szobában, így később a rendőrök rögzíteni tudták a banditák ujjlenyomatait.

A banda még a rablás évében lebukott, Biggs harminc évet kapott, de 1965-ben megszökött és Brazíliába távozott. Ott is telepedett le, mivel a dél-amerikai országnak nem volt kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával. Brazíliában megismert egy nőt, akitől fia, Michael született.

Amikor fia nagykorú lett, Biggs a honvágytól hajtva, 2001-ben eldöntötte, hogy hazatér, pedig tudta, hogy amint brit földre lép, letartóztatják és börtönbe viszik, hogy letöltse a kirótt büntetését. Az idős bűnözőnek a Sun, a legnagyobb brit bulvárlap bérelt magánrepülőgépet, amely a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.