Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Annyira félt a fogorvostól, hogy éhen halt

2009.02.17. 13:52 Módosítva: 2009.02.17. 13:53
A brit kislány nem volt hajlandó kinyitni a száját, a bíróság szerint az orvosok megmenthették volna.

Súlyos viselkedési zavarban szenvedhetet az a brit kislány, aki 2005. december 2-án éhen halt, mert hosszú ideje nem merte kinyitni a száját. Sophie Walker kálváriája egy kilazult tejfoggal kezdődött. Nem akart fogorvoshoz menni, beszélni, enni, inni és aludni sem mert a félelemtől, szülei ezért kórházba vitték.

Altatásos műtéttel kihúzták mind a nyolc tejfogát, de a cornwalli kislány az operáció után sem volt hajlandó kinyitni a száját, ezért egy darabig mesterségesen táplálták, aztán kivizsgálta egy pszichológus és végül haza bocsátották. Miután állapota továbbra sem javult, szülei újra el akarták vinni a kórházba, onnan azonban átirányították őket a körzeti orvoshoz, aki viszont nem vette komolyan az esetet, Sophie pedig élete utolsó heteiben lefogyott 11 kilogrammot és 2005. december 2-án meghalt.

Az ügyben indított bírósági vizsgálat hétfőn kihirdetett eredménye szerint a nyolcéves kislány halálának közvetlen kiváltó oka veseelégtelenség volt. Valószínűleg egy olyan - vélhetően valamilyen trauma következményeképpen fellépő - viselkedési zavarban szenvedett, amely gyerekeknél az étel elutasítását váltja ki és teljes némaságot okoz, és esetenként még felkelni sem hajlandóak a betegek.

mma Carlyon, a vizsgálatot vezető bíró úgynevezett narratív ítéletet hozott, amely csupán bemutatja a halálozás körülményeit, és nem állapít meg személyi felelősséget. Az ítélet ismertetésekor a bíró hangsúlyozta, hogy Sophie életét meg lehetett volna menteni, az orvosok azonban csődöt mondtak, nem voltak képesek pontos diagnózist alkotni a kislány állapotáról.

A kórház bocsánatot kért a szülőktől. A gyógyintézet közleménye szerint "kommunikációs hiányosságok adódtak", és a tragikus eset miatt az érintett hatóságoknál felülvizsgálják a vonatkozó szabályokat. "Így remélhetőleg sikerül majd más gyerekek életét megmenteni" - áll a közleményben.