Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Elnézést kért a rendőrfőkapitány

2009.02.17. 15:19
Kiderült, a bíróság nem késlekedett a Cozma-ügyben, Bencze Józsefet tévesen tájékoztatták. A pontatlan információ közlése miatt figyelmeztetést kapott a Veszprém megyei rendőrség egyik munkatársa.

Elnézést kért Bencze József országos rendőrfőkapitány amiatt, hogy korábban azt mondta, Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolása ügyében azért adták ki késve az európai elfogatóparancsot, mert a döntéshez órákon át nem találtak bírót.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ezt azután közölte az internetes oldalán, hogy lezárult az ügy vizsgálata, amely megállapította: az ügyészség és a bíróság a rendőrség kezdeményezésére azonnal, késedelem nélkül intézkedett az ügyben.

Bencze József soron kívüli vizsgálatot rendelt el annak tisztázása érdekében, mikor adták ki a veszprémi gyilkosság elkövetésével gyanúsítható személyek nemzetközi körözését.

A vizsgálat megállapította: a HERMON Körözésirányító Rendszer adatai alapján országos körözést "R. esetében 19.13-kor, Sz.-nél 19.37-kor, N.-nél pedig 23.52-kor" rendelték el. A veszprémi városi ügyészség a nyomozó hatóság kezdeményezésére időközben elkészítette az európai elfogatóparancs kiadásához szükséges indítványát, amely alapján a bíróság haladéktalanul elrendelte a három férfi nemzetközi és európai elfogatóparancsának kiadását.

"Ezek időpontja R. esetében 21.43, Sz.-nél 21.48, míg N.-nél 2009. február 9. 00.33 volt. Megállapítható, hogy az eljáró ügyészség, valamint bíróság a nyomozó hatóság kezdeményezésére azonnal, késedelem nélkül intézkedett" - közölte az ORFK.

A vizsgálat szerint a rendőrség az elfogatóparancs kiadásának szempontjából "szakszerűen és jogszerűen járt el, minden olyan adatot, információt beszerzett, mely a megalapozott döntéshez szükség volt", ugyanakkor haladéktalanul intézkedett is az országos körözés elrendelésére, illetve kezdeményezte az elkövetők európai elfogatóparancsának kiadását.

"Az országos rendőrfőkapitány téves tájékoztatást kapott ennek körülményeiről a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesétől, ezért őt a rendőrség vezetője figyelmeztetésben részesítette és felhívta a figyelmét arra, hogy a jövőben csak pontos és ellenőrzött információt jelentsen" - olvasható az ORFK közleményében.

Mint írták, Bencze József altábornagy elnézést kér a helytelen jelentésen alapuló kijelentésért és bízik abban, hogy a veszprémi városi bíróság és a rendőrség között "meglévő jó együttműködés a jövőben is akadályok nélküli lesz, egymás munkáját pedig a továbbiakban ugyancsak az eddig kialakult kiváló munkakapcsolatnak megfelelően kölcsönösen segítik majd".

Az országos rendőrfőkapitány a veszprémi városi bíróság elnökével személyesen is tisztázta a történteket.

A Veszprém Megyei Bíróság hétfői közleményében "szerencsétlen dolognak" nevezte a főkapitány nyilatkozatát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport