Az éjszakai havazás ellenére is járhatók a budapesti főútvonalak

2009.02.18. 06:33 Módosítva: 2009.02.18. 10:21
A mellékutakat leghamarabb délutánra takaríthatják fel Budapesten. Az elővárosi vasútvonalakon 5-10 perces késésekre kell számítani.

A fokozódó hóesés és a hidegebb idő jelentős kihívást jelentett az éjszaka a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársainak, ennek ellenére biztosították szerdán hajnalra a fővárosi főutak járhatóságát, a BKV minden járata elindult, mondta Horváth László, a közterületfenntartó helyettes szóvivője. A fővárosi főútvonalakat 73 járművel takarítják, a járdák tisztításához továbbra is rendkívüli hómunkások jelentkezését várják.

Budapesten kedd este tízkor erősödött fel a hóesés, hajnali háromig a közterületfenntartó saját mérései szerint 15 centi hó esett. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdán véget érhet a havazás. Amennyiben eláll a hóesés, a vállalat megkezdheti a mellékutak feltakarítását is.

A hókotrók 1200 kilométernyi főutat takarítanak folyamatosan Budapesten. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt az éjszaka gyakrabban kellett visszatérniük a hókotróknak a már megtisztított útszakaszokra. A síkosságmentesítéshez jelenleg használt szerek mínusz 5-9 Celsius fokig használhatók. A mellékutakon továbbra is az autósok türelmét kérik - oda a havazás elállta után 6-9 órával tudnak gépeket küldeni.

A mellékutak síkossága főként a magasabban fekvő területeken, leginkább Budán okozhat jelentősebb fennakadásokat. Külön problémás, hogy a nagy hideg miatt a forgalomban megolvadó hó jéggé fagyhat az útfelületen, ezért a hegyvidéki részeken kifejezetten csúszósak az utak.

A havazás a jelentések szerint a Dunántúlon és Észak-Magyarországon sem okozott jelentősebb fennakadásokat, bár Borsod-Abaúj-Zemplénben kedd éjfélig tíz közlekedési baleset történt a lefagyott utakon. Többnyire árokba csúszott autókat kellett menteni a megye különböző részein. A legsúlyosabb karambol Gesztely és Újharangod között történt, a frontális karambolban két ember életét vesztette, ketten súlyosan megsérültek, jelentette a Független Hírügynökség.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön még mindig narancssárga riasztás van a hóhelyzet miatt, a front elvonulása után felerősödő szél miatt ezeken a helyeken hóátfúvásokra lehet számítani. A Dél-Alföldön éjszaka nem esett a hó, a legtöbb helyen a lefagyott utak jelentenek gondot.

Az országos havazás miatt a budapesti elővárosi vasútvonalakon öt-tíz perces késésekre kell számítani. Váltóállítási nehézségek miatt elsősorban az Esztergom, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, Hatvan, Újszász és Cegléd felé közlekedő vonatok késnek. A távolsági és a nemzetközi szerelvények egyelőre menetrend szerint járnak.

Hófúvás nehezíti az autósok dolgát

Hófúvások miatt nehezen járhatók az utak Fejér megye északi, észak-keleti részében. 5-7 cm-es hó esett az éjszaka, és erős szél fúj. Elzárt település nincs, de azt javasolja a Magyar Közút Kht., hogy aki célba akar érni, a főutakat válassza.

Leginkább Székesfehérvár, Zámoly, Gánt, valamint Csákvár, Bicske, és Zirc, Mór között járhatók nehezen az utak. A Közút Kht. csaknem 30 géppel dolgozik jelenleg is. A megye többi részén nem okoz fennakadást a közlekedésben az éjszaka jött hó.