Illegális húsüzemet lepleztek le Baranyában

2009.02.18. 17:19 Módosítva: 2009.02.18. 17:29
Több mint egy tonna kolbászt, szalámit és disznósajtot találtak egy olaszi portán. A tulajdonos azt mondta, saját fogyasztásra készült az élelmiszer.

Mintegy 1,2 tonna házi húskészítményt zárolt a Baranya Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás egy illegálisan működő húsüzemben Olaszban, közölte Vass Péter megyei főállatorvos.

A házi készítésű kolbászban, szalámiban és disznósajtban megbetegedést, hányást és hasmenést okozó baktériumokat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A fertőzés veszélye azért áll fenn, mert a húsüzem működtetői termékeiket a kötelező vizsgálatok elvégeztetése nélkül hozták forgalomba.

Az élelmiszerellenőrök lakossági bejelentésre keresték fel a község egyik portáját, és ott próbavásárlást tartottak. Miután kiszolgálták őket, felfedték kilétüket. Ekkor a tulajdonos azzal védekezett, hogy az árut saját fogyasztásra termelik, és testvére - aki a húskészítményeket az ellenőröknek eladta - a saját zsebére dolgozott.

Ennek ellentmond, hogy a házban nemcsak 1200 kilogramm különböző húskészítményt tároltak, hanem az ellenőrök háromszáz, csomagolásra használt zacskót és egy mérleget is találtak. Sőt, rábukkantak a "vágóhídra" is, ahol nem sokkal azelőtt négy koca feldolgozását kezdték meg.

Az ügyben tovább vizsgálódnak, ha a gyanú beigazolódik, a rendőrséghez fordul.