Antal, Anett
16 °C
23 °C

Interneten a buffaloi légikatasztrófa hangfelvétele

2009.02.18. 15:12
Még nem zárult le a hivatalos vizsgálat, de már letölthető egy légi közlekedéssel foglalkozó weboldalról a pilóták és az irányító közti kommunikáció felvétele.

A hangfelvételeket a liveATC.net légi közlekedéssel foglalkozó portál tette közzé. Az oldal arról ismert, hogy segítségével több tucat publikus légiforgalmi rádiócsatornába hallgathatunk bele, vagyis otthonról követhetjük a repülőgépek és az irányítás közti kommunikációt. A balesetet követő néhány órán belül máris letölthetővé vált a harmincperces anyag.

A weboldalt Davis Pascoe, egy bostoni rádióamatőr és pilóta üzemelteti. A repülőtér mellett élő önkéntes társai rendőrségi rádiószkennerek és az internet segítségével férnek hozzá a légiforgalmi kommunikációhoz, amelyeket online csatornákon osztanak meg, így azokat bárki hallgathatja otthonából. A liveATC.net hat éve üzemel, az érdeklődök ma 250 különböző adás közül szemezgethetnek.

A február 12-én történt tragikus balesetben egy Bombardier Dash-8 Q400 típusú repülőgép zuhant le a New York-i Buffalo Niagara Nemzetközi Repülőtértől hat mérföldre, leszálláshoz készülődve. A fedélzetén utazó 45 utas és a négyfős személyzet a helyszínen életét vesztette, a katasztrófának azonban 50 halálos áldozata volt, mivel a gép egy lakóházra zuhant, ahol még egy személy meghalt.

A hangfelvétel elején az hallható, ahogyan a légiforgalmi irányítók utasításokat adnak a pilótáknak, többek között a szerencsétlenül járt, Colgan 3407-es hívójellel közlekedő Continentalnak is; például 14 perc 5 másodperckor a gépet egy másik irányra fordítják, ezt a másodpilóta nyugtázza. 16 perc 2 másodperckor a Colgan 3407-est a körzeti irányító átadja a toronynak, még erre is érkezik válasz. Egy perccel később azonban már hiába keresik a gépet többször is, a hívásra senki sem felel.

- Colgan 3407, itt a Közelkörzet. Delta 1998, nézzenek ki a jobb oldalon, öt mérföldre kell lennie egy Dash-8-nak 2300 láb magasságon. Látnak valamit arrafelé?

- Negatív, Delta 1998

A légiforgalmi irányító 20 perc 28 másodperckor higgadtan, de félreérthetetlen hangsúllyal szól:

„Helyi rendőrség, vagy a helyi seriff kirendeltsége. Derítsék ki, van-e valami a földön. A légijármű öt mérföldre járt tőlünk, és hirtelen nem kaptunk választ a hívásunkra."

Majd tájékoztatás érkezik egy másik repülőgéptől:

- Torony, Cactus 1452 érkezik Klumpra, és... ööö... láttuk a földet. Fiúk, tudjátok, mi folyik itt?

- Cactus 1452... igen, uram, tudjuk.

„Ezeket a felvételeket bárki hallgathatja, nem valamiféle szigorúan titkos adásokról van szó. Csupán a természetes következményei annak, hogy az információs társadalom korában élünk" - nyilatkozta Pascoe.